Οι διακοπές της Αριστεράς

 

Σπάνιες φωτογραφίες σημαντικών γεγονότων αλλά και καθημερινών στιγμών από τον εμφύλιο μέχρι την Μεταπολίτευση δημοσίευσε το περιοδικό «Ταχυδρόμος». Το υλικό, που αναδημοσιεύεται σήμερα στο tvxs και αναδημοσιεύεται «Στο Παλιό Φάληρο, Αριστερά», προέρχεται από τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).

Οι Λαμπράκηδες στο τραπέζι: Οι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη δεν υπάκουσαν μόνο σε εκ των άνωθεν επιβεβλημένους σχεδιασμούς. Στα περιθώρια των συναντήσεων, στελέχη του νεολαιίστικου κινήματος καταλήγουν συχνά σε κάποιο ταβερνάκι. Εμφανιζόμενα πρόσωπα: Δημήτρης Κουτσούνης, Γιάννης Πετρόπουλος, Θόδωρος Πάγκαλος (τέταρτος από αριστερά), Χρόνης Μίσσιος (πέμπτος από δεξιά), Ειρήνη Μίσσιου-Παπατσαρούχα (τέταρτη από δεξιά), Γιώργης Χριστοφιλόπουλος, Μιχάλης Σεπετίδης, καλοκαίρι του 1964.


Εξόριστοι στον Άη Στράτη (1951-1952) ή την Ικαρία (1947). Δεύτερος από δεξιά διακρίνεται ο δραστήριος αντιστασιακός και μετέπειτα δημοσιογράφος Μανώλης Παπουτσάκης.


Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΘΕΡΙΣΜΟΣ: Η περίφημη «μάχη της σοδειάς» τις παραμονές της απελευθέρωσης. Μαχητές του ΕΛΑΣ βοηθούν τους αγρότες στο θερισμό για να μην πέσουν τα σιτηρά στα χέρια των Γερμανών. Καλοκαίρι 1944.


ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΚΟΛΥΜΠΙ: Τα καλοκαίρια, τα επισκεπτήρια των οικογενειών των εξορίστων στον Αϊ – Στράτη άνοιγαν ένα παράθυρο στη διαρκή στέρηση. Στιγμιότυπο από επισκεπτήριο της οικογένειας Κουλουάκου στον Άϊ-Στάτη. Από αριστερά: ο διαπρεπής κριτικός λογοτεχνίας Κώστας Κουλουφάκης, η μητέρα του Αγγελική και ο αδερφός του Τάσος.


Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΝΑΒΕΙ: Στιγμιότυπα από τις διαδηλώσεις των Λαμπράκηδων στα Ιουλιανά, όπου κυριαρχούσαν τα ευφάνταστα συνθήματα των πλακάτ. Φοιτητές, νεολαίοι, εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους για 70 συνεχόμενες ημέρες διαδηλώνοντας κατά της κρίσης που έμεινε γνωστή ως «Ιουλιανά», όταν στις 16 Ιουλίου 1965 το παλάτι και ο νεαρός βασιλιάς Κωνσταντίνος ώθησαν σε παραίτηση την κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου, μετά την απαίτηση του Γεωργίου Παπανδρέου να αντικατασταθεί ο «φιλικά προσκείμενος» προς τα ανάκτορα υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Γαρουφαλιάς και να ορίσει ο ίδιος υπουργό. Την ίδια μέρα ο βασιλιάς ανέθεσε στον Γ. Αθανασιάδη-Νόβα το σχηματισμό κυβέρνησης, αποτελούμενης στην πορεία και από υπουργούς-«αποστάτες» του Κέντρου.


ΤΟ LIFESTYLE ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ
1. Εξώδυλλο του δεκαπενθήμερου περιοδικού «Δρόμοι της Ειρήνης» (φ. 68, Αύγουστος 1963), το οποίο κυκλοφόρησε από το 1958, πλούσιο σε ύλη και εικονογράφηση, εστιασμένο ιδιαίτερα στο αναπτυσσόμενο κίνημα της ειρήνης. Ήταν έκδοση της Ελληνικής Επιτροπής δια τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η οποία διοργάνωσε και τις μαραθώνιες πορείες ειρήνης, στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη.
2. Εξώφυλλο της δεκαπενθήμερης εφημερίδας «Η γενιά μας» (φ.23, 25/7/1966) της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, η οποία κυκλοφόρησε από 1965 έως το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, εστιασμένη στα ζητήματα που απασχολούσαν τη νεολαία τις μέρες του ’60, όπως ο πόλεμος του Βιετνάμ, το κίνημα ειρήνης κ.α.
3. Εξώφυλλο του περιοδικού «Δρόμοι της ειρήνης» (φ.80, Αύγουστος 1964).
4. Όταν οι καλοκαιρινές διακοπές της νεολαίας έδιναν αφορμή για συναντήσεις με τους νέους του κόσμου! Αφίσα για το International Summer School στην Κριμαία, Ιούλιος 1960.


ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΜΠΑΝΙΑ ΑΥΤΗ Η ΧΡΟΝΙΑ: Στιγμιότυπα από την κηδεία του Σωτήρη Πέτρουλα, 23 Ιουλίου 1965. Στα φοιτητικά του χρόνια ο Πέτρουλας εξελίχτηκε σε ηγετικό στέλεχος της Νεολαίας ΕΔΑ, ενώ στα γεγονότα των Ιουλιανών πρωτοστάτησε μέσα από το κίνημα του 114. Τη νύχτα της 21ης Ιουλίου συλλαμβάνεται χτυπημένος στη συμβολή οδών Σταδίου και Χρήστου Λαδά. Η πρώτη καταγραφή του χτυπημένου Πέτρουλα αναφέρεται στις 3 το πρωί της 22ας Ιουλίου στο Σταθμό Α’ Βοηθειών της 3ης Σεπτεμβρίου.


ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ: Ο Δημοκρατικός Σταρτός Ελλάδας μέτρησε πολλά δύσκολα καλοκαίρια από το 1946 ως το 1949 επάνω στο Γράμμο και το Βίτσι, απ’ όπου και η φωτογραφία, Τον Αύγουστο του 1949 βρέθηκε τελικά κυνηγημένος από τον στρατηγρό Θρασύβουλο Τσακαλώτο στην ολέθρια για τους αντάρτες επιχείρηση «Πυρσός Γ». Αρκετά από τα τμήματά του κατέφυγαν τότε στη γειτονική Αλβανία.


ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: Σε καλοκαιρινή ταβέρνα μια συντροφιά στελεχών του περιοδικού «Επιθεώρηση Τέχνης» συζητούν, διασκεδάζουν και – γιατί όχι;- διαφωνούν. Εμφανιζόμενα πρόσωπα: Πορφύρης Κονίδης, Τίτος Πατρίκιος (δεύτερος από δεξιά), Γ. Μαραγκός, Νίκος Σιαπκίδης, Α. Πανταζοπούλου, Γιάννης Χαΐνης, Κώστας Κουλουφάκος (τέταρτος από αριστερά), Π. Ζενέτος, Κρέουσα Κονίδη, 1957.


Τα καλοκαίρια της μεταπολίτευσης έκλειναν παραδοσιακά με τις συναντήσεις στη ραστώνη των φεστιβάλ των πολιτικών νεολαίων. Στιγμιότυπο από το 4ο Φεστιβάλ Αυγής-Θούριου (Άλσος Ν.Σμύρνης, 17-21/9/1980), όταν ακόμη τα φεστιβάλ χαρακτηρίζονταν από τη μαζικότητά τους.


ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ: Εξόριστοι λογοτέχνες και ηθοποιοί στον Αϊ-Στράτη. Μενέλαος Λουντέμης (πρώτος αριστερά), Δημήτρης Φωτιάδης (τρίτος από αριστερά), Μάνος Κατράκης (τέταρτος από αριστερά), Τζαβαλλάς Καρούσος, Νίκος Παπαπερικλής, Γιάννης Ιμβριώτης, καλοκαίρι του 1952.


ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ (ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ) ΒΕΡΟΛΙΝΟ: Μέρες της δικτατορίας στις χώρες του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Η ελληνική αντιπροσωπεία στο Φεστιβάλ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας στο Αν. Βερολίνο, 1973.

Δείτε την ιστοσελίδα των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) στο http://www.askiweb.eu
Πηγή: Ταχυδρόμος, TVXS

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: