Διχασμένος ο ΣΥΡΙΖΑ για την Λυρική-Βιβλιοθήκη στον Ιππόδρομο

ιππόδρομοςΑντιπαράθεση μεταξύ των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ξέσπασε εχθές στη Βουλή, με αφορμή την κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και του ελληνικού Δημοσίου, με την οποία προβλέπεται η κατασκευή Λυρικής Σκηνής και Εθνικής Βιβλιοθήκης στον παλιό ιππόδρομο.

Αιτία της χθεσινής «διαμάχης» στάθηκε η πρόσφατη αλλαγή στάσης της παράταξης όσον αφορά το θέμα.

Ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε οριστεί η Άννα Φιλίνη οποία είχε ταχθεί υπέρ της κύρωσης της σύμβασης. Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ όμως, σε συνεδρίαση της, την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από πιέσεις των τοπικών οργανώσεων της Καλλιθέας  η Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη, πρότεινε αλλαγή στάσης κι έθεσε το ζήτημα σε ψηφοφορία.  Σημειώνουμε ότι η πλειοψηφία των μελών του ΣΥΝ στο Π. Φάληρο είχε ταχθεί υπερ της άποψης να μην αντιταχθεί στο έργο, παρά το γεγονός ότι η τοπική οργάνωση του ΣΥΝ Π. Φαλήρου δεν διενήργησε σχετική ψηφοφορία σε πρόσφατη Γενική Συνέλευσή της, με το σκεπτικό ότι για μια τόσο σοβαρή απόφαση απαιτείται διαβούλευση και συντονισμός με όλα τα κινήματα της περιοχής και ό οριζόντιος συντονισμός των δυνάμεων της Αριστεράς.

Με 7 ψήφους κατά της κύρωσης της σύμβασης (Αλαβάνος, Δραγασάκης, Λαφαζάνης, Μπανιάς, Δρίτσας, Ψαριανός, Ανδριοπούλου) και 3 υπέρ (Φιλίνη, Κουβέλης, Λεβέντης – ‘Ανανεωτική Πτέρυγα’) αποφασίστηκε το να ταχθούν κατά του έργου και νέος ειδικός αγορητής ορίστηκε ο κ. Ψαριανός.

Τη νέα, λοιπόν, γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο Γρ. Ψαριανός κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του θερινού τμήματος της Βουλής, ο οποίος επεξηγώντας την αρνητική στάση της παράταξης σημείωσε ότι «η συμφωνία έγινε πίσω από κλειστές πόρτες με αδιαφανείς διαδικασίες και έρχεται στη Βουλή για να την επικυρώσουμε ως εξωφυλαρούχες» και τόνισε ότι μπορεί να πρόκειται για χρήματα από off shore εταιρείες που κάνουν ξέπλυμα χρήματος.

Παρολ’αυτά η Άννα Φιλίνη υπερασπίστηκε τη θέση της υπέρ του έργου λέγοντας ότι «Εγώ δεν θα μπορούσα για λόγους συνείδησης να εισηγηθώ κάτι που δεν πιστεύω, έχοντας διαφορετική αντίληψη για τη βαρύτητα του πολιτισμού ως προς την πόλη, την χωροταξία και το περιβάλλον. Παρολ’αυτά θεώρησα ότι όφειλα να εκφράσω την άποψή μου ως υπεύθυνη βουλευτής».

Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, καταψήφισε όμως τη σύμβαση υποστηρίζοντας ότι οι όροι της δεν είναι επωφελείς για το Δημόσιο. Τη σύμβαση καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ ο ΛΑΟΣ την υπερψήφισε.

Η συγκεκριμένη σύμβαση αφορά στην παραχώρηση από το Δημόσιο στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» 243 στρεμμάτων στον παλιό ιππόδρομο, προκειμένου να κατασκευαστεί η Λυρική Σκηνή, η Εθνική Βιβλιοθήκη και κάποιοι χώροι πρασίνου και οι ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν κυρίως τους κανόνες λειτουργίας του ιδρύματος, καθώς αυτοί θα καθορίζονται από αυτό.

 

Ένα Σχόλιο

  1. Καλώς τα παιδιά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: