Blogs, Twitter και SMS: Τρια νέα εργαλεία οργάνωσης των κινημάτων

twitter-hashclouds(1)Ο όρος Επανάσταση του Twitter, όμως, που χρησιμοποιήθηκε στα πρόσφατα γεγονότα στο Ιράν, αντικατοπτρίζει άραγε την αλήθεια; Οι σκεπτικιστές σημειώνουν ότι μονάχα ένα μικρός αριθμός ανθρώπων χρησιμοποίησαν το Twitter για να οργανώσουν τις διαδηλώσεις στο Ιράν και ότι άλλα μέσα, όπως τα γραπτά μηνύματα μέσω κινητών τηλεφώνων, οι ιστοσελίδες στη διάλεκτο Φαρσί και ο παραδοσιακός τρόπος ενημέρωσης από στόμα σε στόμα, συνέβαλαν πολύ περισσότερο. Τι ακριβώς έγινε αυτές τις ημέρες;

Είναι γεγονός ότι το Twitter αποδείχτηκε πράγματι κρίσιμο εργαλείο στο παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι που εξελίσσεται μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για τη διαμόρφωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Ενώ οι Ιρανικές αρχές περιορίζουν την πρόσβαση των δημοσιογράφων στα γεγονότα, οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν το Twitter για να κατευθύνουν κοινό και δημοσιογράφους προς βίντεο, φωτογραφίες και γραπτό υλικό που σχετίζεται με τις διαδηλώσεις (μεταξύ των χρηστών έχει καθιερωθεί όσα μηνύματα αφορούν τις τρέχουσες εξελίξεις να φέρουν τη λέξη κλειδί #IranElection). Έτσι, ενώ οι «κλασικές» ιστοσελίδες και ιδιαίτερα τα blogs μοιάζουν αναντικατάστατα για την ενημέρωση αλλά και την διαδραστική  επικοινωνία συλλογικοτήτων για την διαμόρφωση γνώμης, το Twitter δείχνει να είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο συντονισμού των κινημάτων. Όμως υπάρχουν και προβληματα.

Έτσι, μπορεί να μην πρόκειται για Επανάσταση του Twitter, αλλά την περασμένη εβδομάδα πήραμε κάποια μαθήματα για τις δυνάμεις και αδυναμίες μιας τεχνολογίας με λιγότερα από τρία χρόνια ζωής που όμως γνωρίζει σήμερα εκρηκτική διάδοση.

1. Το Twitter είναι ένα εργαλείο και συνεπώς είναι δύσκολο να λογοκριθεί!
Το Twitter δεν είναι μια ιστοσελίδα όπως το facebook ή το MySpace αλλά ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να επικοινωνήσουν από διαφορετικές τοποθεσίες, χωρίς να χρειαστεί να μπουν σε κάποια ιστοσελίδα. Τα μηνύματα του μπορεί να προέρχονται από ένα κινητό τηλέφωνο ή από λογισμικό ενός μπλογκ. Με τον ίδιο τρόπο, τα μηνύματα μπορούν να διαβάζονται από παντού, είτε ως μηνύματα κινητού είτε ως ενημέρωση στη σελίδα του Facebook ενός φίλου. 

2. Τα μηνύματα του Twitter μοιάζουν κοινότοπα, αλλά έχετε το νου σας!
«Οι ιδιότητες που κάνουν το Twitter να μοιάζει βλακώδες και ανώριμο είναι ακριβώς αυτές που το κάνουν τόσο ισχυρό», λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Jonathan Zittrain, ο οποίος ειδικεύεται στο Διαδίκτυο. Δηλαδή, τα μηνύματα του Twitter μοιάζουν ασήμαντα, χωρίς πρωτοτυπία ή απειλή στην πλειοψηφία τους. Ακόμα και οι σελίδες που είναι υπέρ των διαδηλώσεων στο Ιράν είναι κατά βάση μια σειρά από συνδέσμους για φωτογραφίες που βρίσκονται σε άλλες ιστοσελίδες ή για σύντομες ενημερώσεις σχετικά με τη στρατηγική. Η κάθε μία ενημέρωση μπορεί να μην σημαντική. Συλλογικά, ωστόσο, τα μηνύματα μέσω Twitter μπορούν να δημιουργήσουν μια προσωπικότητα ή ένα περιβάλλον που αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα της στιγμής και βοηθάνε στην καθοδήγηση της γνώμης.

3. Συνίσταται προσοχή!
Τίποτα στο Twitter δεν έχει επιβεβαιωθεί. Κάποιοι μπορούν μέσα από την εμπειρία τους να εμπιστευτούν κάποιον λογαριασμό Twitter, αλλά το θέμα εξακολουθεί να είναι εμπιστοσύνης. Όπως το Twitter βοήθησε να βγουν αναφορές για τα γεγονότα στην Τεχεράνη, με τον ίδιο τρόπο διέδωσε ανακριβείς πληροφορίες, ίσως ακόμα και παραπληροφόρηση.

4. Φύλαγε τα νώτα σου!
Δεν είναι μόνο δύσκολο το να διακρίνει κανείς τι είναι ακριβές από αυτά που εμφανίζονται στο Twitter, υπάρχει και ο κίνδυνος κάποιοι χρήστες να θελήσουν να εξαπατήσουν κάποιον. Το Twitter βρίθει από συζητήσεις για το ποιος είναι καταδότης ή προβοκάτορας. Πρόσφατα ο παλιός λογαριασμός mousavi1388, ενημέρωσε για τη δημιουργία ιστοσελίδων από πράκτορες της κυβέρνησης, που ψευδώς δήλωναν υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης. Το δίκτυο ABCNews ανακοίνωσε ότι χρήστες του Twitter που υποτίθεται ότι αναμετάδιδαν ρεπορτάζ του Jim Sciutto, στ’ αλήθεια κατασκεύαζαν ιστορίες για να παρουσιάσουν τον κ. Sciutto ως υπέρμαχο της κυβέρνησης του Ιράν.

5. Το Twitter μπορεί να γίνει παραπλανητικό μέτρο
παρά τα δημοκρατικά στοιχεία που φέρει το Twitter, όλοι οι χρήστες δεν είναι ίσοι. Ένας δημοφιλής, έγκυρος χρήστης έχει περισσότερη σημασία, και μπορεί να υποδείξει άλλους που είναι υποκρινόμενοι. Με αυτή την έννοια, το Twitter είναι μια κοινότητα, με ηγέτες και κλίκες. Φυσικά το Twitter είναι ενός συγκεκριμένου είδους κοινότητα – με αγάπη προς την τεχνολογία και τη δυτική κουλτούρα. Κατ’ αυτή την έννοια, το Twitter είναι αδύναμο εργαλείο για να κρίνει κανείς το λαϊκό αίσθημα στο Ιράν και να επιβεβαιώσει το ποιος κέρδισε στις προεδρικές εκλογές.

6. Το Twitter μπορεί να γίνει ένα ικανό εργαλείο για την κριτική των ΜΜΕ
Έτσι όπως το Twitter μπορεί να κινεί διαδηλωτές κατά της κυβέρνησης, η ικανότητα μετάδοσης του μπορεί να τους στρέψει γρήγορα και αποτελεσματικά κατά των παρόχων ειδήσεων. Μια τέτοια αυθόρμητη διαμαρτυρία έγινε με την ετικέτα #CNNfail, για την ανεπαρκή κάλυψη των εξελίξεων στο Ιράν από το αμερικανικό δίκτυο. Γρήγορα, αυτό μετατράπηκε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενώ το CNN αναγκάστηκε να δικαιολογήσει την κάλυψη του των γεγονότων, τόσο στην έντυπη όσο στην διαδικτυακή μορφή.

Φυσικά, πέρνοντας κάποιος υπ’ όψη όλη αυτή την εμπειρία, μπορεί να αναρωτηθεί σε τι τελικά αποσκοπεί το μέτρο της ονομαστικοποίησης των κινητών τηλεφώνων αλλά και των μεθόδων παρακολούθησης και των υποκλοπών που εφαρμόζουν κρατικές υπηρεσίες.

Πηγή: The New York Times

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: