Απεργία Τραπεζοϋπαλήλων στις 29/6

otoe001-big

24ωρη  ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΟΤΟΕ

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009

 

Η μάχη για την Κλαδική Σ.Σ.Ε. της ΟΤΟΕ είναι και πάλι κρίσιμη.

Το 2008 υπογράφτηκε σύμβαση με Διαιτητική Απόφαση και θετικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους.  

Κερδίσαμε τότε μια σημαντική μάχη. Να αναγνωριστεί δηλαδή, η   Ένωση Ελληνικών Τραπεζών σαν ο  νομικά υπόχρεος συνομιλητής από την πλευρά των τραπεζιτών, για τις διαβουλεύσεις και την υπογραφή της Κλαδικής Σ.Σ.Ε. των τραπεζοϋπαλλήλων.

 Το Αυτόνομο Δίκτυο εκτίμησε και δημοσιοποίησε την επιτυχία αυτή, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι ο πόλεμος δεν τελείωσε. Οι τραπεζίτες προσπαθούν και σήμερα να ανατρέψουν τα δεδομένα που διαμορφώσαμε γιατί τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι πολύ σημαντικά για τις δικές τους επιλογές.

 Η κρίση που βιώνουμε  έχει επίκεντρο το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα του οποίου ο προσανατολισμός και η λειτουργία  συνεχίζει να υπηρετεί  τις λογικές της αγοράς με την αποθέωση του κέρδους σαν μόνη αξία.

 Οι παρεμβάσεις που έγιναν από τη Κυβέρνηση για την ενίσχυση και σωτηρία των τραπεζιτών, με συμμετοχή ακόμα και 40% στο Μετοχικό κεφάλαιο των μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών (Πειραιώς, Alpha, Eurobank), είναι το νέο δεδομένο που έχει διαμορφωθεί και δίνει μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής παρέμβασης της ΟΤΟΕ. Αυτό ταυτόχρονα, της δίνει τη δυνατότητα να δώσει μια καταλυτική μάχη ώστε να αναγκάσει επιτέλους την κυβέρνηση να αναλάβει ευθέως τις ευθύνες της για την τελεσίδικη διευθέτηση της υποχρέωσης των τραπεζών, μέσω της Ένωσης τους, να διαπραγματευτούν και να υπογράψουν κλαδική Σύμβαση.

 Ο ΟΜΕΔ, ήδη έχει αποφανθεί ότι η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών είναι συνδικαλιστική οργάνωση και υποχρεούται σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη Κλαδικών ΣΣΕ  και θα την καλέσει σε διαπραγμάτευση. Αυτό  είναι για μας ένα βασικό εργαλείο το οποίο  θα δημιουργήσει τους κατάλληλους όρους για την αποτελεσματικότητα των πιέσεων που θα ασκήσουμε με τις κινητοποιήσεις, τις πολιτικές παρεμβάσεις  και τις κοινωνικές συμμαχίες μας.

 Πρέπει να γίνει κατανοητό και να μην δημιουργεί αυταπάτες ότι μόνο αυτές οι δράσεις μπορεί να εξασφαλίσουν το  αποτέλεσμα που θέλουμε, μέσω της μεσολάβησης.  Η χρησιμοποίηση αυτού του θεσμού είναι αναγκαία, ειδικά για την ΟΤΟΕ που έχει δεδομένη την περυσινή απόφαση του Οργανισμού Μεσολάβησης. Δεν μπορεί όμως να υπερτιμηθεί και να νομίσουμε ότι λειτουργεί από μόνη της και εφέτος.

 Η ενημέρωση όλων των συναδέλφων και η αξιοποίηση των κινητοποιήσεων που πρέπει να κάνει η ΟΤΟΕ χρειάζονται την ενεργή παρουσία όλων.

 Το Αυτόνομο Δίκτυο πρόβαλλε στα όργανα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων που δεν έγινε μεν συνολικά αποδεκτό όμως έχει ιδιαίτερη σημασία η στήριξη όλων των κινητοποιήσεων που αποφασίστηκαν.

 Η ταυτόχρονη ενημέρωση της κοινωνίας για τον τρόπο  λειτουργίας των Τραπεζών που συνεχίζουν να αδιαφορούν για τα προβλήματα που δημιουργούν στα νοικοκυριά, στις μικρές επιχειρήσεις και στους αυτοαπασχολούμενους, με τις κινητοποιήσεις μας καθώς  και άλλες πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε, αποτελούν προϋπόθεση και βασική στήριξη ενός νικηφόρου αγώνα .

 Καλούμε όλες τις συναδέλφισσες και όλους  τους συναδέλφους να συμμετέχουν σε όλες τις κινητοποιήσεις της ΟΤΟΕ, σε κάθε παρέμβαση ενημέρωσης μέσα στους χώρους δουλειάς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: