Οικονομικά συμφέροντα, ρατσισμός και τo πρόβλημα της ασφάλειας στις γειτονιές

metanastes

Τη διαρκή ομηρία και καθημερινή καταπίεση που υφίστανται χιλιάδες μετάναστες, με ή χωρίς χαρτιά, που ζουν στη χώρα μας περιέγραψαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των μεταναστευτικών οργανώσεων, με τις σκούπες, τις απελάσεις, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το ξενοφοβικό κλίμα των τελευταίων ημερών να τίθενται αναπόδραστα στο επίκεντρο. Την σχέση του πολύπλοκου κοινωνικού προβλήματος που σχετίζεται με την μετανάστευση και την σχέση του με τα οικονομικά συμφέροντα και την επίσημη πολιτική κομμάτων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζεται σε αυτή την ανάλυση, με αφορμή την 20η Ιουνίου, Παγκόσμια ημέρα Μεταναστών του ΟΗΕΖούμε σε μια χώρα που για 80 χρόνια, από την σταφιδική κρίση του 1881 μέχρι και την μεταεμφυλιακή εποχή του 1965, έζησε και αναπτύχθηκε στηριγμένη σε μεγάλο βαθμό στα εμβάσματα των δικών της μετανστών. Η 20/6, Ημέρα Μεταναστών σύμφωνα με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, επιβάλει την προσοχή μας στο μεταναστευτικό πρόβλημα και σαν ελάχιστο φόρο τιμής και στους Έλληνες μετανάστες.

Καθημερινά φαινόμενα σε μια χώρα μεταναστών- Τι λένε οι ίδιοι οι μετανάστες

metanastes1Ο Μοαβία Αχμέτ εκ μέρους του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών υπογράμμισε ότι «οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να μιλούν για πραγματική ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις που επιβάλλουν να είναι βασισμένες στην αρχή της προσωρινότητας, αρνούμενες ουσιαστικά να δώσουν αυτό που ζητάμε εδώ και χρόνια: μόνιμες άδειες παραμονής για όλους τους μεταναστές». Η Λορέτα Μακόλι από την Ένωση Άφρικανών Γυναικών τόνισε πως οι «σκούπες δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα», ενώ εξέφρασε την αγωνία της για το «πού πηγαίνουν όλοι αυτοί οι μετανάστες, οι οποίοι συλλαμβάνονται και αν απελαύνονται πίσω στις πατρίδες τους, όπου μπορεί να κινδυνεύει η ζωή τους».

Η Σόνια Μητράλια απο την καμπάνια «Όχι στον ρατσισμό απο κούνια» επανέλαβε το αίτημα για τη χορήγηση ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά των μεταναστών, που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα, ενώ ο Σελίμ Τζαχίν εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων από το Μπαγκλαντές περιέγραψε με αγωνία τον τρόμο που νιώθουν χιλιάδες μετανάστες με τις τωρινές σκούπες, καθώς «φοβούνται να κυκλοφορήσουν, ακόμη και αν ειναι νόμιμοι». Ο ίδιος, εξάλλου, υπήρξε μάρτυρας ενός περιστατικού πριν από λίγες μέρες στα Εξάρχεια, όπου «αστυνομικοί πήραν τη ροζ κάρτα ενός πρόσφυγα και την έσκισαν μπροστά του».

Σχεδόν καθημερινές εικόνες που ντροπιάζουν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας

Απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας καταγγέλει η εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ». Σύμφωνα με δημοσίευμα της metanastes2εφημερίδας αγρότες της περιοχής αφού γροθοκόπησαν μετανάστες, τους έδεσαν από δίκυκλο και τους έσυραν στο κέντρο του χωριού για παραδειγματισμό, επειδή το τελευταίο δεκαήμερο φέρεται να είχαν κλέψει αιγοπρόβατα από το αγρόκτημα τους.

Οι αγρότες της περιοχής πήραν το νόμο στα χέρια τους και αποφάσισαν να τιμωρήσουν με το δικό τους, απάνθρωπο τρόπο, οικονομικούς μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην περιοχή.

Τους γρονθοκόπησαν, στη συνέχεια τους έδεσαν από δίκυκλο και τους έσυραν σαν ζώα στο κέντρο του χωριού για παραδειγματισμό, επειδή το τελευταίο δεκαήμερο φέρεται να είχαν αφαιρέσει αιγοπρόβατα από το αγρόκτημα τους. Οι κλοπές ωστόσο ουδέποτε είχαν δηλωθεί στις αστυνομικές αρχές… Η άμεση επέμβαση των ανδρών του Α.Τ. Βάρδας, που ενημερώθηκε για το τραγικό περιστατικό, ήταν αυτή που λύτρωσε τους μετανάστες…

Σύμφωνα με όσα φέρεται ότι υποστήριξαν οι δύο Έλληνες ‘τιμωροί’, ηλικίας 31 και 24 ετών, στους Αστυνομικούς, το τελευταίο δεκαήμερο είχαν σημειωθεί επανειλημμένες ζωοκλοπές εις βάρος τους.

Το γεγονός τους είχε θορυβήσει και χωρίς να έχουν καταγγείλει στην Αστυνομία τα περιστατικά, αποφάσισαν το βράδυ της Τετάρτης να «παραφυλάξουν» στο στάβλο τους προκειμένου να «συλλάβουν» επ’ αυτοφώρω τους δράστες των κλοπών.

Πράγματι μισή ώρα μετά τις εννιά φέρεται να αντιλήφθησαν την παρουσία τριών οικονομικών μεταναστών από το Μπαγκλαντές που τους είχαν αφαιρέσει τρία αρνιά.

Μόλις επιχείρησαν να τους προσεγγίσουν, οι τελευταίοι παράτησαν τα κλοπιμαία και τράπηκαν σε φυγή… Οι δύο αγρότες αντί να ενημερώσουν όπως όφειλαν την Αστυνομία για το περιστατικό προτίμησαν να περιμένουν μέχρι να ξημερώσει και να πάρουν το νόμο στα χέρια τους…

Λίγο μετά τη μία χθες το μεσημέρι οι αγρότες πήγαν στην περιοχή στην οποία υπέθεταν ότι θα διαμένουν οι δράστες, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να τους εντοπίσουν. Αυτό ωστόσο δεν τους εμπόδισε να συνεχίσουν την … έρευνά τους. Κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες έδεσαν με σκοινί έναν οικονομικό μετανάστη που βρήκαν στο σημείο και δεν προέκυπτε να είχε σχέση με την ζωοκλοπή και τον ανάγκασαν να τους οδηγήσει στους φερόμενους ως δράστες.

Μόλις κατάφεραν να εντοπίσουν τους νεαρούς άφησαν ελεύθερο το άτομο που τους οδήγησε σε αυτούς και ξεκίνησαν τα βασανιστήρια… Ειδικότερα, αφού τους έδεσαν μεταξύ τους, φέρεται να αφαίρεσαν από την τσέπη του ενός το κινητό του τηλέφωνο και άρχισαν να τους κτυπούν με γροθιές και με κλωτσιές αλλά και με μία ξύλινη γκλίτσα. Ωστόσο το μαρτύριο για τους μετανάστες δεν σταμάτησε εκεί…

Στη συνέχεια, έδεσαν το σκοινί με το οποίο τους είχαν «αιχμαλωτίσει» από το πίσω μέρος δίκυκλης μοτοσικλέτας στην οποία επιβιβάσθηκαν στη συνέχεια. Για περισσότερα από τετρακόσια μέτρα τους έσερναν σαν τα ζώα μέσα στο χωριό της Νέας Μανωλάδας με τους περιοίκους να αντικρίζουν το βάρβαρο αυτό θέαμα. Η εικόνα των μεταναστών να «σέρνονται» πίσω από το δίκυκλο σόκαρε την κοινωνία του μικρού διαμερίσματος με τους κατοίκους να ενημερώνουν την Αστυνομία…

Μόλις οι άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Βάρδας ενημερώθηκαν για το απίστευτο, κινητοποιήθηκαν αμέσως και έφθασαν στο σημείο. Ήταν αυτοί που σταμάτησαν τους δύο αγρότες και έλυσαν από τα αυτοσχέδια δεσμά τους μετανάστες βάζοντας τέλος στις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν.

Παρεμβατικές πολιτικές, γκέτο και οικονομικά συμφέροντα

metanastes3Και όσο αρχίζουεμε να συνηθίζουμε σκηνές σαν τις πιο πάνω, δεν μπορούμε να αγνοούμε ότι σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας, κυρίως σε αυτές που υποδείχθηκαν από τον Δήμαρχό της και τις υπηρεσίες της Νομαρχίας, παρουσιάζονται καθημερινά φαινόμενα αντιδράσεων των πολιτών σε παρεμβατικές ή και εγκληματικές συμπεριφορές και από μετανάστες.

Τα γνωστά επισόδεια στον Άγιο Παντελεήμονα που πήραν διαστάσεις λόγω της εμπλοκής οργανωμένων ομάδων της Χρυσής Αυγής που προχώρησαν σε πράξεια αυτοδικίας εναντίον μεταναστών, αποκρύπτουν και τα αίτια της δημιουργίας των προβλημάτων αλλά και τους πραγματικούς υπευθύνους.

Φυσικά κανένα ΜΜΕ και κανένας κ. Πρετεντέρης δεν ανέφερε ότι από το 1995 (!) στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι η μετατροπή της συγκεκριμένης περιοχής και όλης της γύρω από την Κυψέλη σε «βιοτεχνική περιοχή» της Αθήνας (master plan 2020 για την Αθήνα, ΥΠΕΧΩΔΕ, 1999). Τι απαιτείται γι αυτό: Φτηνή, μαύρη εργασία και φτηνή στέγη.

Για το πρώτο φρόντισαν η έλλειψη εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής και η πολιτική της ΕΕ «η Ευρώπη Φρούριο» που υπερψήφισαν τα δεξιά, ακροδεξιά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Σύμφωνα με την εφαρμογή της, το πρόβλημα σώρευσης εξαθλιωμένων μεταναστών, κυρίως από εμπόλεμες ζώνες που αποτελούν και το δεύτερο κύμα μετανάστευσης, πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν τοπικό πρόβλημα της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Ισπανίας που, λόγω της «συμφωνίας του Δουβλίνου» αρνείται να το αντιμετωπίσει σαν ευρωπαϊκό πρόβλημα δημιουργώντας αυστηρές προϋποθέσεις που ουσιαστικά περιορίζουν το δεύτερο αυτό μεταναστευτικό κύμα στα άκρα, εκεί στο Νότο. Στην τελευταία σύνοδο της ΕΕ, επιβεβαιώθηκε και πάλι αυτή η πολιτική.

Για το δεύτερο, φρόντισαν οι τοπικές αρχές. Δήμος Αθήνας και Νομαρχία εφαρμόζουν πολιτικές που δημιουργούν «γκέτο» σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας. Ακριβώς σε αυτές τις περιοχές κάποιοι σήμερα αγοράζουν φτηνά την στέγη κατοίκων που αγωνιούν για το αποτέλεσμα της εφαρμογής των πολιτικών που κάποιοι άλλοι δημιούργησαν. Και αυτοί οι «άλλοι» τυχαίνει να είναι οι ίδιοι που πρωτοστατούν σε κορώνες υπερ της ασφάλειας και των ρατσιστικών εξτρεμισμών, εκείνοι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το πρόβλημα και των μεταναστών και των κατοίκων των περιοχών «γκέτο».

Και έτσι το θέμα βρήκε και την πολιτική του εκμετάλλευση και στη κεντρική πολιτική σκηνή αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές με πολύ μεγάλη ένταση. Με αφορμή το μεταναστευτικό πρόβλημα, οι επιθέσεις στα ατομικά δικαιώματα θέλουν να δικαιολογούνται (κάμερες ακόμα και σε παιδικές χαρές, περιορισμός των δικαιωμάτων και στους εργασιακούς χώρους κλπ) με μοναδικό στόχο την δημιουργία κλίματος ΦΟΒΟΥ, τοποθετώντας έτσι πολύ υψηλά στην πολιτική ατζέντα τις επιλογές του ΛΑΟΣ και των ακροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης.

Έτσι, μέσα σε αυτό το καλά, όπως φαίνεται, οργανωμένο σκηνικό, παραμένει άφαντος από το οπτικό μας πεδίο ο υπέυθυνος της οικονομικής κρίσης (αλλά και του προβλήματος των μεταναστών), ο νεοφιλελευθερισμός και οι πολιτικοί εκφραστές του (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ), αφίνοντας παράλληλα στα οικονομικά και στα κάθε λογής παραοικονομικά συμφέροντα (συνορο-φύλακες που τα παίρνουν, δικηγόροι που τάζουν διευκολύνσεις σε μετανάστες κλπ) την δυνατότητα να αγοράζουν φτηνά σπίτια που μαζικά εγκαταλείπονται στις περιοχές γκέτο που προορίζονται για βιοτεχνικά πάρκα, και σε άλλους να προσπαθούν να εξάγουν το πρόβλημα «μετανάστες» και σε περιοχές όπως το Παλαιό Φάληρο με στόχο την αξιοποίησή του και στα σχέδια ιδιωτικοποίησης των ακτών!

Μεταναστευτική Πολιτική και ανθρώπινα δικαιώματαmetanastes4

Με θέμα «Πραγματικοί άνθρωποι–πραγματικές ανάγκες», η Ύπατη Αρμοστεία επικεντρώνεται στις βασικές ανάγκες επιβίωσης, οι οποίες για το 30% των προσφύγων, παγκοσμίως, δεν ικανοποιούνται. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το ελληνικό γραφείο της Υ.Α., η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από το επίκαιρο θέμα της μετανάστευσης στην Ελλάδα και των προτεινόμενων μεθόδων διαχείρισης των ζητημάτων που έχουν προκύψει.
Με τον αριθμό των βίαια ξεριζωμένων παγκοσμίως να ανέρχεται σε 42 εκατομμύρια ανθρώπους στα τέλη του περασμένου έτους, εξαιτίας των συρράξεων και των διώξεων, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη. Στην Ελλάδα, η αύξηση της ροής των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών -112.364 το 2007 σε σχέση με τους 95.239 το 2006 και 40.000 το 2005, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία– δημιουργεί έντονες πιέσεις στα σημεία εισόδου και εξόδου. Η Ύπατη Αρμοστεία επισημαίνει την ανάγκη διεθνούς προστασίας, αλλά και την έλλειψη κατάλληλων κέντρων υποδοχής, καθώς τα ήδη υπάρχοντα «κέντρα διαμονής και φιλοξενίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, είναι στην πραγματικότητα «κέντρα διοικητικής κράτησης».

Στην ομιλία του, ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, τόνισε την απουσία από το δημόσιο διάλογο της διάστασης του ασύλου και τη σημασία της διάκρισης μεταξύ οικονομικών μεταναστών και προσφύγων. Και οι δύο αυτές ομάδες, ανέφερε ο κ. Τσαρμπόπουλος, προσδιορίζονται με τον όρο «παράνομοι μετανάστες», εκείνοι δηλαδή που εισήλθαν στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. «Οι πρόσφυγες εισέρχονται σήμερα στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, αλλά ούτε μετανάστες είναι ούτε παράνομοι, αντίθετα είναι υποχρέωση της Πολιτείας να τους παράσχει προστασία», επεσήμανε ο κ. Τσαρμπόπουλος.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Υ.Α. για τους πρόσφυγες έκανε έκκληση προς πάσα κατεύθυνση να πάψουμε να μιλάμε για «λαθρομετανάστες», σαν να είναι οι άνθρωποι αυτοί εμπορεύματα.

Σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει τελευταία για τους τρόπους αντιμετώπισης της «παράνομης μετανάστευσης» μέσω κυβερνητικών εξαγγελιών και τις εκκλήσεις για «μηδενική ανοχή», ο κ. Τσαρμπόπουλος τόνισε ότι είναι αδιανόητο να εφαρμόζονται τα εν λόγω μέτρα στην περίπτωση των προσφύγων και όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας γενικότερα. «Κλείσιμο των συνόρων δεν νοείται για όσους επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα δίχως έγγραφα, τη στιγμή που ανάμεσά τους υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφύγων», πρόσθεσε. Αντιπρότεινε ως μέτρα την αυστηρότερη περιφρούρηση των συνόρων και τη δημιουργία δομών υποδοχής στα σημεία εισόδου, που θα επιτρέπουν τον εντοπισμό των ατόμων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας, προσθέτοντας ότι σήμερα δεν υπάρχουν παρόμοιες δομές υποδοχής σε κανένα σημείο εισόδου.

Αναφερόμενος στο σύστημα ασύλου στην Ελλάδα, ο κ. Τσαρμπόπουλος έκανε λόγο για τεράστια προβλήματα που χρειάζονται αναδιάρθρωση και για μη τήρηση της αρχής για «γρήγορη, δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία ασύλου. Μόλις το 0,05% των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο βαθμό έγιναν δεκτές το 2008, ενώ χαμηλά παραμένουν τα ποσοστά και στο δεύτερο βαθμό εξέτασης της αίτησης ασύλου (10,29%)».

Ο κ. Τσαρμπόπουλος αναφέρθηκε και στο Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί η κυβέρνηση, το οποία «αντί να βελτιώσει την κατάσταση, υπονομεύει σοβαρά τη δίκαιη εξέταση των αιτημάτων ασύλου». Το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα αναθέτει την αρμοδιότητα λήψης πρωτοβάθμιων αποφάσεων στους αστυνομικούς διευθυντές ανά τη χώρα, ενώ καταργεί τη δευτεροβάθμια εξέταση των αιτημάτων από την Επιτροπή Προσφυγών, «χωρίς την εγγύηση μιας ανεξάρτητης, αποτελεσματικής και ουσιαστικής προσφυγής σε περίπτωση απόρριψης, σε αντίθεση με ό,τι επιτάσσει η νομοθεσία της Ε.Ε.».

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε και ο υπεύθυνος του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης, Ντάνιελ Έσντρας. Ο κ. Έσντρας δήλωσε ότι έχουν παρασυρθεί όλοι σε ένα πογκρόμ κατά των μεταναστών, εξαιτίας της ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Μίλησε για την ευθύνη των πολιτών που ψήφισαν τα κόμματα αυτά και αναφέρθηκε στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, λέγοντας ότι συνέβαλλαν στη σημερινή κρίσιμη κατάσταση, με την προβολή ξενοφοβικών και ρατσιστικών θέσεων. «Αυτά που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες μέρες δεν είναι «σκούπες, είναι πογκρόμ», κατέληξε.

Σχετικά με τις ιδιαίτερες αιτίες δημιουργίας του δεύτερου μεταναστευτικού ρεύματος, μπορείτε να επισκεφθείτε τις σχετικές ιστοσελίδες του TVXS:

Προσφυγικές Κρίσεις: Σρι Λάνκα

Ανθρωπιστικές Κρίσεις: Σομαλία

Γι’ αυτό το άρθρο, χρησιμοποιήθηκε υλικό από την Αυγή και το TVXS . Ευχαριστούμε την φίλη ΕΙΡΗΝΗ για το φωτογραφικό υλικό που μας έστειλε και την φίλη Αλίκη για το video που ακολουθεί:

2 Σχόλια

  1. Διαβάζοντας το εξαιρετικό σας άρθρο, θυμήθηκα τον παππού μου και συγκινήθηκα. Μετανάστης το 50 στο Βέλγιο, μας έλεγε χρόνια μετά πως πέρασε 3 μήνες σε ένα βαγόνι τραίνου για σπίτι και πως αναγκάστηκε να κλέψει 2 φορές τροφή για να μη πεθάνει της πείνας. Κάθε φορά που βλέπω σκηνές με φασίστες τύπου Γεωργιάδη να τσιρίζουν για το πρόβλημα που και οι ίδιοι δημιούργησαν και συντηρούν, θυμώνω. Και θυμώνω επειδή μου φαίνεται ότι με αυτό το τρόπο κάποιος βρίζει τον παππού μου.

    Με την ευκαιρία, θα ήθελα να σας πω τα συγχαριτήριά μου για την προσπάθεια σας. Η αισθητική, η ευαισθησία αλλά και ο κοφτερός λόγος της Αριστεράς που εκφράζετε, τιμά και το Παλαιό Φάληρο και την Αριστερά γενικότερα. Μου έχει γίνει καθημερινή συνήθεια η ενημέρωση μου από αυτή την εφημερίδα, μιας και μου είχε λείψει πάρα πολύ το μαχητικό πνεύμα της Αριστεράς τόσα χρόνια καρφωμένη σε ένα καναπέ να χωνεύω κάθε βράδυ ότι σερβίρει ο Πρετεντέρης. Ευχαριστώ που με βοηθάτε να σηκωθώ πάλι.

  2. Πίσω στα ίδια; Με τίποτα!
    Πριν από μόλις δέκα μέρες, που τώρα μοιάζουν μήνες, ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούσε μέσα σε βαρύ κλίμα να συζητήσει και να διαπιστώσει τις αιτίες ενός εκλογικού αποτελέσματος κατώτερου των προσδοκιών του. Το βαρύ κλίμα δεν αφορούσε μόνο στο αποτέλεσμα, ούτε μόνο στη διάψευση των καλλιεργημένων προσδοκιών. Αφορούσε και κάτι πιο προσωπικό…
    Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου: kokkinoprasinodiktyo.wordpress.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: