Το Συν του ΣΥΡΙΖΑ

mt_480708_EYROEKLO_05-06-2009.jpgΠαράταση έως τη Δευτέρα, οπότε θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, παίρνει η συζήτηση για την πρόθεση του Αλ. Αλαβάνου να παραιτηθεί από πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ηρακλείου. Από χθες το μεσημέρι, ο Αλ. Αλαβάνος γνωστοποίησε σε συνομιλητές του και λίγο αργότερα στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ την πρόθεσή του να παραιτηθεί από όλα τα αξιώματα ενώ ΄στην σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ που παρευρέθηκε, επέμεινε στην θέση του για παραίτηση.

Όμως, όπως ανακοίνωσε ο συντονιστής της Γραμματείας Γιάννης Θεωνάς αμέσως μετά το πέρας της πολύωρης συνεδρίασης, “η Γραμματεία με ομόφωνη απόφαση των παρόντων δεν αποδέχτηκε την παραίτηση. Παρέπεμψε το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Γραμματείας την προσεχή Δευτέρα”.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από τη συνεδρίαση απουσίαζαν τα στελέχη του ΣΥΝ. Την Τρίτη το βράδυ ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Φλαμπουράρης μίλησε με τον Γ. Θεωνά και του ζήτησε να υπάρξει τριήμερη αναβολή της συνεδρίασης. Ωστόσο χθες το πρωί ο Γ. Θεωνάς επικοινώνησε με τον ΣΥΝ και ενημέρωσε ότι η απογευματινή συνεδρίαση θα γίνει κανονικά, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να γίνει χωρίς τον ΣΥΝ.

Η πάγια θέση του ΣΥΝ είναι ότι “με γνώμονα το καλό του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούμε να διευθετήσουμε με συντεταγμένο, συλλογικό και συναινετικό τρόπο και χωρίς τριβές τα προβλήματα που υπάρχουν”. Στη βάση αυτής της λογικής ήταν και η στάση του ΣΥΝ για αναβολή της συνεδρίασης. “Κανείς δεν περισσεύει, στο εγχείρημα χωράνε όλοι οι αγωνιστές της αριστεράς” υπογραμμίζουν από τον ΣΥΝ και σημειώνουν ότι “σε αυτή τη δύσκολη φάση κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που υπάρχουν”. Σε κάθε περίπτωση στην ηγεσία του ΣΥΝ τονίζουν ότι αυτό που προέχει είναι η θετική λειτουργία του ΣΥΝ και ακολούθως του ΣΥΡΙΖΑ και «όχι οι σπασμωδικές κινήσεις».

Κριτική Αλαβάνου για τον Δεκέμβρη και το ευρωψηφοδέλτιο

Στην ημίωρη εισήγησή του προς τα μέλη της Γραμματείας ο Αλ. Αλαβάνος αναφέρθηκε εκτενώς στα αίτια του αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέκος Αλαβάνος άσκησε κριτική στην ηγεσία του ΣΥΝ λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι “αλλάζαμε στόχους και δεν ήταν καθαρό τι επιδιώκαμε”, “λειτουργούσαμε επικοινωνιακά”, “χάναμε σταδιακά το ηθικό μας έρεισμα στην κοινωνία”.

Ο Αλ. Αλαβάνος φέρεται να έθεσε ζήτημα πολιτικής γραμμής και κατεύθυνσης από τον Δεκέμβρη και μετά, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του με την προεκλογική καμπάνια του σχήματος αλλά και με τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου. Επίσης ζήτησε να είναι πιο σφαιρική η αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος της μετανάστευσης.

Διαφωνίες για «τα δύο δικαιώματα του ΣΥΝ»

Οι εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το ζήτημα της παραίτησης του Αλ. Αλαβάνου ήταν τα θέματα που έθεσε προς συζήτηση ο συντονιστής της Γραμματείας Γ. Θεωνάς και απασχόλησαν τις τοποθετήσεις όλων. Στη συζήτηση τέθηκε και το αν υπάρχει ή όχι συμφωνία για τα “δύο δικαιώματα του ΣΥΝ” (στην ονομασία του εγχειρήματος να υπάρχει το συνθετικό Συνασπισμός και ότι ο εκάστοτε επικεφαλής του ΣΥΝ τίθεται και επικεφαλής του συνδυασμού στην εκλογική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ). Αρνητικοί σε αυτό το ζήτημα στάθηκαν αρκετοί από τους παρευρεθέντες, ασκώντας παράλληλα κριτική στην ηγεσία του ΣΥΝ.

Στο σύνολό τους τα μέλη ζήτησαν από τον Αλ. Αλαβάνο να μην παραιτηθεί θέτοντας παράλληλα στο τραπέζι τον προβληματισμό τους για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Πολλοί στάθηκαν στην αναγκαιότητα επικαιροποίησης της πολιτικής γραμμής που πρέπει να χαράξει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, αλλά και για ζητήματα ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα μέτωπα ώστε να αποκτήσει πραγματική κοινωνική γείωση.

Τοποθετήσεις

“Να μην παραιτηθεί” προέτρεψε τον Αλ. Αλαβάνο στην τοποθέτησή του ο Ρ. Ρινάλντι, ενώ επισήμανε την ανάγκη να κρατηθεί το ενωτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηρίζοντας το αντίθετο ενδεχόμενο “πλήγμα”, ο επικεφαλής της ΚΟΕ ανέφερε την “άθλια κατάσταση που επικρατεί με την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ”, στα οποία είναι “μοιρασμένα”, όπως είπε, “μισοί της Ανανεωτικής Πτέρυγας και μισοί του Αριστερού Ρεύματος”. Σημειώνοντας ότι πρέπει “να εκπροσωπείται ο ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ”, μίλησε για την επόμενη μέρα του εγχειρήματος και το αίτημα “να γίνει πιο δημοκρατικός και συλλογικός”.

Την κοινή αγωνία για το “πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να ανακάμψει από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται σήμερα” κατέθεσε στην τοποθέτησή του ο Δ. Τσακνιάς.

“Ο κόσμος μας βγαίνει από μια δύσκολη εκλογική μάχη και σε μια δύσκολη συγκυρία, ιδίως σε αυτές τις συνθήκες, όπως η οικονομική κρίση και η άνοδος της ακροδεξιάς, κάθε κίνηση που θα στέλνει μήνυμα αποσυσπείρωσης της αριστεράς θα είναι λάθος και θα πρέπει να αποφευχθεί” τόνισε ο Αντώνης Νταβανέλος.

Συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΝ

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε σήμερα η έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ παρουσία του Αλέκου Αλαβάνου. Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Αλαβάνος επέμεινε στην θέση του για παραίτηση από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αλαβάνος πρόβαλε ως αιτία της παραίτησης το αποτέλεσμα των εκλογών, για το οποίο θεωρεί ότι ευθύνονται πτυχές τόσο της πολιτικής του ΣΥΝ όσο και της οργάνωσης του προεκλογικού του αγώνα. Με την παραίτησή του, λοιπόν, ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι θέλει να διευκολύνει την παράταξη του. Οριστικά, πάντως, το θέμα φαίνεται ότι θα λήξει στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα.

Όπως προαναφέρθηκε, η πλειοψηφία των μελών της ΠΓ ζήτησαν απ’ τον κ. Αλαβάνο να ανακαλέσει την απόφασή του, δηλώνοντας ότι «έχει ήδη προσφέρει, αλλά έχει ακόμα πολλά να προσφέρει και στο ΣΥΝ και στο ΣΥΡΙΖΑ». Το κλίμα της συνεδρίασης ήταν φιλικό και ενωτικό ως προς το μέλλον του ΣΥΝ.

Αυτές οι εξέλίξεις είναι φυσικό να έχουν προβληματίσει τους ανθρώπους της Αριστεράς. «Στο Παλιό Φάληρο, Αριστερά» επιμένουμε στην θέση ότι:

  • Δεν έχει ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα αλλά οι υψηλές προσδοκίες για μεγαλύτερο εκλογικό ποσοστό. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί την ημέρα που θα απωλέσει τόν κινηματικό του προσανατολισμό και την ικανότητα του να συνθέτει το νέο μέσα από τις αντίθετες απόψεις της Αριστεράς
  • Στην Αριστερά δεν περισσεύει κανένας. Όλοι έχουν θέση και δικαίωμα στην άποψη. Κανένας όμως δεν έχει το δικαίωμα δημόσια να θολώνει την εικόνα της με αντίθετες θέσεις από αυτές που συλλογικά και με τη συμμετοχή της βάσης της Αριστεράς έχουν συμφωνηθεί
  • Η Αριστερά πρέπει γρήγορα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πάρει πρωτοβουλίες για τα μεγάλα θέματα της κοινωνίας και της οικονομίας, ιδιαίτερα σήμερα που με αφορμή τα θέματα που η ακροδεξιά έχει επιβάλει στην πολιτική ατζέντα της επικαιρότητας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, επιχειρείται μια συστηματική συντηριτικοποίηση της κοινωνίας με στόχο και την απόκρυψη των υπευθύνων της σημερινής οικονομικής κρίσης.
  • Η πορεία και η τύχη της Αριστεράς πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των απλών μελών και φίλων της, ανεξάρτητα από την κοματική τους ένταξη, με τολμηρές τομές στον τρόπο που λειτουργούν και εκφράζονται οι συντεταγμένες δυνάμεις της στην βάση και τα κινήματα. Αυτό ήταν και θα είναι το μεγάλο ΣΥΝ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: