Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μεταβάλλει τον ριζοσπαστικό και κινηματικό χαρακτήρα του

tsiprasΜε την εισήγηση του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε το Σάββατο  η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, με θέμα την αξιολόγηση του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε βαθιές τομές και ριζική ανασυγκρότηση της λειτουργίας του Συνασπισμού και αργότερα του ΣΥΡΙΖΑ. Η εργασίες ολοκληρώθηκαν με σχετική απόφαση.
Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ήταν κατώτερο των προσδοκιών του κόμματός του. Επισήμανε τον κίνδυνο εσωστρέφειας και τόνισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να ειδωθεί ως ευκαιρία, για σοβαρή ενασχόληση με χρόνιες δυσλειτουργίες στο κόμμα. Ανέφερε ότι, για τον ίδιο, η κριτική είναι καλοδεχούμενη και δεν την αντιλαμβάνεται ως αμφισβήτησή του. Πρόσθεσε, όμως, ότι «δεν θα συμφωνήσω με υπερβολές που πληγώνουν τα μέλη της παράταξης και τους ψηφοφόρους μας».

Συμπεράσματα από το εκλογικό αποτέλεσμα

Αναφερόμενος στα πρώτα συμπεράσματά του για το εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι:
1. Η αποχή υπερβαίνει κάθε προηγούμενο. «Πάρα πολύς κόσμος και ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι, δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να στείλουν κανένα πολιτικό μήνυμα σε κανέναν. Ή έστειλαν ένα συνολικό μήνυμα σε όλους μαζί. Και αυτό πρέπει να εκτιμηθεί σοβαρά, ειδικά όταν βρισκόμαστε μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και σε συνθήκες σοβαρής όξυνσης των κοινωνικών αντιθέσεων» είπε ο Αλέξη Τσίπρας.
2. Υπάρχει συνολική κρίση του πολιτικού συστήματος με κύριο χαρακτηριστικό την υποχώρηση των δύο μεγάλων κομμάτων σε ψηφοφόρους. Ωστόσο, όπως επισήμανε, αυτή η κρίση ταυτόχρονα έσωσε τον δικομματισμό.
3. Υπάρχει σημαντική άνοδος της ακροδεξιάς η οποία καρπώνεται την αντίδραση των κοινωνικών στρωμάτων στην κρίση. Η τάση ανόδου της ακροδεξιάς πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας επηρεάζει και τα δύο μεγάλα κόμματα και διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει ενταχθεί στην γραμμή Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι κατά των μεταναστών και πίσω από αυτή την γραμμή σέρνεται και το ΠΑΣΟΚ με την ελπίδα ότι θα ωφεληθεί.
4. Σημειώνεται πλήρης κατάρρευση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, η οποία είναι κομμάτι της κρίσης και πλέον δεν είναι σε θέση να συνάψει κοινωνικές συμμαχίες. Η ευρωπαϊκή πολιτική στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και στην κρίση θα φέρει κοινωνικές αναταραχές προέβλεψε ο κ. Τσίπρας.
5. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να προβάλει την δική του απάντηση στην κρίση ούτε στον φόβο που γεννούν η κρίση και η ανασφάλεια που τροφοδοτούν την ακροδεξιά.

Απάντηση στην κριτική

Αναφορικά με τη θέση που προβάλλεται, ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο αν ο κ. Παπαδημούλης βρισκόταν σε υψηλότερη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο, ο πρόεδρος του ΣΥΝ διερωτήθηκε: Ήταν θέμα επιλογής της ηγεσίας να ακυρώσουμε την εσωτερική κομματική διαδικασία; Ο κ. Τσίπρας απάντησε αρνητικά τονίζοντας ότι υπάρχουν όροι της ιδρυτικής διακήρυξης του ΣΥΝ που κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει. Στην κριτική ότι το κόμμα εγκατέλειψε τον αριστερό ευρωπαϊσμό η απάντηση είναι επίσης αρνητική, είπε ο κ. Τσίπρας. Απαντώντας στη συζήτηση περί προσωπικών αντιπαραθέσεων στην ηγεσία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις όχι όμως προσωπικές αντιπαραθέσεις. Όσον αφορά τις αιτιάσεις περί πολιτικής στροφής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πολιτικές στροφές δεν γίνονται στους διαδρόμους αλλά στα συνέδρια και όποιος επιθυμεί κάτι τέτοιο να ζητήσει συνέδριο. «Οι ώρες είναι κρίσιμες και χρειάζονται καθαρές εξηγήσεις» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Συνεργασίες και σχέσεις με την υπόλοιπη αντιπολίτευση

Στην τοποθέτησή του για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επανακαθόρισε τη στάση του με την οικονομική κρίση. Δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα διολισθαίνει στην ατζέντα της δεξιάς, του λαϊκισμού «του νόμου και της τάξης» που είναι ένας επικίνδυνος και ολισθηρός δρόμος. Για τους λόγους αυτούς, πρόσθεσε, δεν τίθεται ζήτημα κεντρικής πολιτικής συνεργασίας, αν και οι κοινές δράσεις δεν αποκλείονται σε ορισμένα θέματα. Ο ΣΥΝ είναι αριστερό κόμμα και «η Αριστερά αρχίζει από εκεί που τελειώνει ο δικομματισμός», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Το ΠΑΣΟΚ είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι ο ένας από τους πόλους διαχείρισης της εξουσίας στο μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα» τόνισε στη συνέχεια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επανέφερε τη θέση του για την ανάγκη ενός ισχυρού αριστερού πόλου. Εκεί άλλωστε οδηγεί η πίεση της κοινωνίας, παρόλο που αυτό σήμερα φαίνεται ανέφικτο. Γα το ΚΚΕ και τους Οικολόγους, ο κ. Τσίπρας δήλωσε είπε ότι πρέπει να σταματήσουμε να τους χαϊδεύουμε.

Βήματα για το μέλλον

Αναγνωρίζοντας ότι «ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν χρόνιες ανεπάρκειες και προβλήματα και με τον τρόπο αυτό δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος του αριστερού μας οράματος», ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα ηγηθεί μιας προσπάθειας για βαθειά τομή στη λειτουργία τους. Ζήτησε να ανοίξει ο διάλογος σε όλες τις οργανώσεις και το Διαδίκτυο και, μετά από ένα μήνα, σε μια νέα συνεδρίαση της ΚΕ, να ληφθούν αποφάσεις αλλά και να εκλεγεί νέος γραμματέας του ΣΥΝ δεδομένου ότι ο κ. Χουντής εξελέγη ευρωβουλευτής. Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί η αριστερή γραμμή του κόμματος εκφράζοντας την ελπίδα ότι χωρίς εσωστρέφεια θα πετύχει τους στόχους του, «εκτός κι αν αποφασίσουμε να αλληλοσκοτωθούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Μετά το πέρας της ομιλίας του, στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας διευκρίνισαν ότι δεν ζητούν συνέδριο, ούτε θέτουν ζήτημα εξουσίας, αλλά καταθέτουν προς συζήτηση τον προβληματισμό τους. Παρ’ όλα αυτά, μετά την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής επιτροπής του ΣΥΝ, έλαβε το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος. Ο κ. Κουβέλης μίλησε για ήττα στις ευρωεκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι στραβός ο γιαλός, εμείς στραβά αρμενίσαμε».

Ο κ. Κουβέλης μίλησε για σπασμωδικές κινήσεις της ηγεσίας που προκάλεσαν σύγχυση σε μερίδα των οπαδών του κόμματος, ενώ δήλωσε ότι στο συνέδριο θα επιβεβαιωθούν διαμορφωμένοι εσωκομματικοί συσχετισμοί.

Η Επιτροπή ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την εισήγηση του προέδρου του Συνασπισμού, ενώ καταψηφίστηκε το κείμενο που κατέθεσε η Ανανεωτική Πτέρυγα.

Ο Α. Τσίπρας έκανε αυστηρή κριτική για τον τρόπο λειτουργίας των τάσεων στο πλαίσιο του Συνασπισμού και δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε συζητήσεις για τον τρόπο λειτουργίας του ΣΥΝ, αλλά χωρίς αλλαγή πολιτικής.

Κύριο χαρακτηριστικό της διήμερης συζήτησης ήταν η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κυρίαρχων τάσεων του ΣΥΝ, της Ανανεωτικής Πτέρυγας και του Αριστερού Ρεύματος. Η Ανανεωτική Πτέρυγα ζητούσε αλλαγή πολιτικής, ενώ το Αριστερό Ρεύμα αντέτεινε ότι αλλαγή πολιτικής συντελείται στα συνέδρια και υπερασπίστηκε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Αίσθηση προκάλεσε κοινή δήλωση δέκα νομαρχιακών επιτροπών του Συνασπισμού που επισημαίνουν ότι η συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή έγινε σε αρρωστημένο κλίμα, επικρίνουν την λειτουργία των τάσεων και ζητούν από τον κ. Τσίπρα να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε «καθαρές κουβέντες» από τα μέλη του κόμματος του, κατά τη δευτερολογία του. Είπε ότι ο χώρος της Αριστεράς μπορεί να ηττήθηκε, αλλά δεν πρόκειται να καταστραφεί. Δεν καταστράφηκε, πρόσθεσε, όταν είχε ποσοστά κάτω του 2% και δεν καταστράφηκε γιατί τον χώρο αυτόν τον είχε και τον έχει ανάγκη η κοινωνία. Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, κάνοντας λόγο για «Βαβυλωνία σχετικά με αυτό που εξέπεμπε προς τα έξω».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και θα υπάρχει γιατί έχει μέλλον, τόνισε απαντώντας στον Λ. Κύρκο, που σε δημόσια τοποθέτηση του ζήτησε τη διάλυση του. Ο Νίκος Χουντής σχολίασε από το βήμα τα όσα είπε ο Λ. Κύρκος και σημείωσε: «Προτιμώ να κρατήσω το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του κ. Κύρκου για την εκλογή μου».

Αποστάσεις από την παρέμβαση του κ. Κύρκου κράτησε ο Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος υπεραμύνθηκε της διατήρησης του ΣΥΡΙΖΑ, με ταυτόχρονη ενδυνάμωση του ΣΥΝ. Ο Δ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη καθαρή ήττα και ότι δεν βοήθησε αντίθετα το θέμα της εκπροσώπησης στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και ο θόρυβος που προκλήθηκε. Σημείωσε ακόμα ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας ούτε ανατροπής των αποφάσεων του συνεδρίου, αλλά ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να είναι πρόεδρος του κόμματος χωρίς ομηρίες και κηδεμονίες.

Χρονικό περιθώριο τριών εβδομάδων, οπότε θα συνέλθει και πάλι η Επιτροπή προκειμένου να επιτευχθεί πολιτική συνεννόηση μεταξύ των δυο κυρίαρχων τάσεων στο ΣΥΝ, αποφασίστηκε κατά το κλείσιμο των εργασιών της διήμερης συνεδρίασης.

Στο μεταξύ, η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ μετά το πέρας των εργασιών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία υποστηρίζει ότι «το μήνυμα δεν ελήφθη».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: