Οικιακή ενεργειακή αυτονομία, οι ελληνικές καλένδες και οι Ζαπατίστας

solarenergyΕνεργειακά αυτόνομα θα είναι από εδώ και στο εξής όσα νοικοκυριά το επιθυμούν, καθώς δίνεται η δυνατότητα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε ταράτσες σπιτιών, πολυκατοικιών, καθώς και σε χωράφια και οικόπεδα, ακόμη και εκτός σχεδίου. Όσοι επιλέξουν τη λύση των φωτοβολταϊκών, θα μπορούν, μάλιστα, να πωλούν το ρεύμα που τους «περισσεύει», στη ΔΕΗ.

Το μέτρο είναι χωρίς αμφιβολία θετικό μιας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ξεφύγουμε κάποτε από το κλασσικό δίλημα: Κρατικό ή ιδιωτικό μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό που κυρίως όμως μας ανησυχεί είναι ότι λεπτομέρειες για το θέμα θα δοθούν με την υπογραφή της υπουργικής απόφασης από το ΥΠΕΧΩΔΕ.  

Μετά την χθεσινή (4/6) παρέμβαση του ΥΠΕΧΩΔΕ το μέτρο φαίνεται ότι τελικά ήταν ένα προεκλογικό πυροτέχνημα.  Καραδοκούν πάντα οι ελληνικές καλένδες…

Η δυνατότητα αυτή δόθηκε μετά από υπουργικές αποφάσεις για την εγκατάσταση και ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων, τις οποίες ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης. Η πιο ουσιαστική διαφοροποίηση είναι ότι καταργούνται οι μακροχρόνιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και πλέον αρκεί μόνο μία άδεια από την πολεοδομία, ενώ δεν θα είναι υποχρεωμένος ο ενδιαφερόμενος να ανοίξει βιβλία στην εφορία.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά σε εγκαταστάσεις Φ/Β ως 10 kW με προϋπόθεση ότι η εγκατάσταση γίνεται σε περιοχή που καλύπτεται από το διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας, καθώς, για τεχνικούς λόγους, στη φάση αυτή, τα νησιά έχουν εξαιρεθεί. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, επίσης, η ύπαρξη ηλιακού θερμοσίφωνα.

Το κόστος για μία φωτοβολταϊκή εγκατάσταση της τάξης του 1kW μπορεί να φθάσει στις 6.500 ευρώ, εκ των οποίων μάξιμουμ 5.000 ευρώ το πάνελ, 500 – 1.000 ευρώ αμοιβή για την τεχνική εταιρεία που θα εκπονήσει το ηλεκτρολογικό σχέδιο, τα τεχνικά φυλλάδια, θα κάνει την αίτηση στη ΔΕΗ και την τεχνική μελέτη, καθώς και 300 – 500 ευρώ για τη σύνδεση με τη ΔΕΗ και τα έργα που θα χρειαστεί να κάνει.

Η σύμβαση με τη ΔΕΗ θα έχει διάρκεια 25 χρόνια και θα αφορά στην πώληση της περισσευούμενης ενέργειας στην τιμή των 55 λεπτών/kwh ως το 2012. Κατόπιν, η τιμή αποκλιμακώνεται 5% ετησίως ως το 2019. Η ΔΕΗ θα έχει τη δυνατότητα να αρνείται τη σύνδεση, εφόσον υπάρχουν τεχνικά προβλήματα, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης διευκρίνισε πως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν πρόκειται να επιδοτηθούν.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το αρχικό χωροταξικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ ουσιαστικά απαγόρευε την ιδιοπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για οικιακή χρήση εντός πόλεων. Κάτω από την πίεση των φοιτητών (!) ηλεκτρολόγων που έθεσαν πρώτοι το ζήτημα, έγινε (?)  η άρση απαγόρευσης με την ανωτέρω εξαγγελία.

Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι στο ΕΜΠ, εκτός από την βασική και εφαρμοσμένη έρευνα σε ΑΠΕ, ομάδα φοιτητών και διδακτικού προσωπικού κατασκευάζει με δικά της μέσα και υλικά και αποστέλλει δωρεάν ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (γεννήτριες) στους Ζαπατίστας του Μεξικού.

Power to the people!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: