Ο Βωβός κατά της κατασκευής γηπέδου ΠΑΟ και τα κινήματα πόλης σε αντεπίθεση

κινήματα πόλης
Η διοίκηση της «Μπάμπης Βωβός-Διεθνής Τεχνική Α.Ε» απέστειλε προς τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ εξώδικη δήλωση με την οποία καλεί να μην προχωρήσουν στην χορήγηση άδειας εκσκαφών και λοιπών οικοδομικών εργασιών για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, στο Βοτανικό.
Αιτία αποτελεί το γεγονός ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμα οριστική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας με την οποία θα κρίνεται επιτρεπτή η κατασκευή εμπορικού κέντρου, το οποίο έχει αναλάβει η συγκεκριμένη εταιρεία. Mάλιστα, μια μέρα πριν ενημέρωνε ότι θα αξιώσει αποζημίωση, ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ αν το εμπορικό δεν συμπεριληφθεί στο νόμο της Διπλής Ανάπλασης.
Βωβός συνεχίζει να παραμένει και ο λαλίστατος μέχρι πρότεινος Δήμαρχος κ. Κακλαμάνης, που μάλλον εξάντλησε, όπως φαίνεται τα πράσινα φίλαθλα αισθήματά του.
Εν τω μεταξύ, το εργοτάξιο για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Τσίπρας μετά από περιοδεία κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στο εμπορικό κέντρο του Αιγάλεω που δοκιμάζεται σοβαρά από την κρίση. Επιχειρηματίες και κάτοικοι υποδέχθηκαν με ανακούφιση την απόφαση του ΣτΕ υπέρ του γηπέδου και κατά του εμπορικού κέντρου Βωβού, το οποίο, όπως επισημαίνουν, θα οδηγούσε σε κλείσιμο τις επιχειρήσεις της περιοχής .
Για όλο το ιστορικό της υπόθεσης Διπλή-Ανάπλαση και κτίριο Βωβού και την δράση της Επιτροπής κατοίκων και της Ανοικτής Πόλης  που αποκάλυψαν και εξέθεσαν την συμπαιγνία πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, κάντε κλικ εδώ

Εν τω μεταξύ, τα Κινήματα Πόλης συντονίζουν την δράση τους μετά την νικηφόρα έκβαση της «μάχης του Βοτανικού», έχοντας την υποστήριξη της Αριστεράς και σε άλλα πεδία.

Από την ΓΣ των κινημάτων πόλης:

Με ακτιβισμό ξεκίνησε η συνέλευση του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης την Κυριακή, καθώς δύο μικρά καραβάκια με πανό του Παναττικού Δικτύου και πάνω από 60 επιβαίνοντες έκανε παρέμβαση στον κόλπο της Ελευσίνας με διπλό σκοπό να ενημερώσει τους πολίτες της πόλης, αλλά και τα μέλη του δικτύου για τα πολλά ανοιχτά περιβαλλοντικά μέτωπα της πόλης η επέκταση των διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) και το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της Χαλυβουργικής.

Οι συμμετέχοντες απέκτησαν μια συνολική άποψη για την περαιτέρω επιβάρυνση της περιοχής του κόλπου από τις νέες επεκτάσεις. Αυτές οι επεκτάσεις ήταν άλλωστε κι ο λόγος που επιλέχθηκε η Ελευσίνα για τη συνέλευση του Παναττικού Δικτύου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δικτύου “η Ελευσίνα επιλέχτηκε ως ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους αγώνες που αναπτύσσονται εκεί για την απορρύπανση της περιοχής αλλά και για την απόκρουση των νέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων”.

Ο Τ. Φαρμάκης από την Επιτροπή Αγώνα Θριασίου καλωσόρισε τα κινήματα πόλης στην Ελευσίνα και παρουσίασε τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής, κυρίως την επέκταση του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) για την οποία κάτοικοι της Ελευσίνας έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η εξέλιξη της υπόθεσης δεν είναι θετική καθώς στις 8 Μάη ο εισηγητής του ΣτΕ τοποθετήθηκε αρνητικά στην προσφυγή.

Ο δήμαρχος Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης έκανε αναφορά στο θέμα με τους νέους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό και ζήτησε ένα εναλλακτικό μοντέλο μετακίνησης βασισμένο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις του δήμου για τη διεκδίκηση της αεροπορικής βάσης με σκοπό τη δημιουργία πάρκου.

Ο Δ. Βίτσας από το Χαϊδάρι αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις για τον Σκαραμαγκά και ζήτησε μια “πραγματική πράσινη πρόταση για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας δυτικά του Κηφισού”, καθώς υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Ο Γ. Τόλιος παρομοίασε την κατάσταση με την επέκταση του οικιστικού ιστού στην Ανατολική Αττική με την Αθήνα της δεκαετίας του ‘60 και την έκρηξη της οικοδομής. Ο Ν. Μπελαβίλας, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά και καθηγητής στο Πολυτεχνείο, κάλεσε σε ανάσχεση των αρνητικών προβλέψεων του νέου ρυθμιστικού σχεδίου. Η δημοτική σύμβουλος Αθήνας Ελ. Πορτάλιου έκανε κριτική στο υπάρχον ρυθμιστικό σχέδιο που το κατηγόρησε ότι ήταν ένα σχέδιο “από τα πάνω”. Η Γ. Στεργίου, νομαρχιακή σύμβουλος Ανατολικής Αττικής, αναφέρθηκε στα προβλήματα της Αν. Αττικής και ζήτησε “βιώσιμες προτάσεις οικονομικής ανάπτυξης για να πείσουμε τους πολίτες ότι το ρυθμιστικό σχέδιο δεν είναι προς όφελός τους”. P5172178 (Medium)Ο Ρ. Λειβαδάρος έκανε μια αρκετά αναλυτική παρουσίαση των σημείων του ρυθμιστικού και χαρακτήρισε την πρόβλεψη “ο ρυπαίνων πληρώνει” παρωχημένη. Η Σ. Παπαγιαννάκη από τους Πολίτες για την Ενέργεια μίλησε για τις συνεχείς επεκτάσεις των ενεργοβόρων χρήσεων και κάλεσε τα κινήματα πόλης να εντάξουν στην οπτική τους και τα αιτήματά τους το θέμα της ενέργειας. Ο Γ. Σχίζας παρατήρησε ότι σήμερα η κυρίαρχη πολιτική είναι αυτή της στήριξης της γαιοκτησίας και της προώθησης της προαστιοποίησης.

Ο Χρ. Καραμάνος από το κίνημα του Βοτανικού ήταν συγκρατημένος για την θετική δικαστική απόφαση για το εμπορικό κέντρο του Βωβού, καθώς υποστήριξε ότι “ο πραγματικός αγώνας ξεκινά τώρα, για να γίνει ο Ελαιώνας μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο“.

Στη συνέλευση επικράτησε γενικά ομόνοια απόψεων, με το πιο πολυσυζητημένο θέμα να είναι, όπως αναμενόταν, αυτό του νέου ρυθμιστικού σχεδίου. Τέλος, σχεδόν από όλους τους ομιλητές εκφράστηκε η ανάγκη για θετικές προτάσεις και αποτελεσματικότητα στις διεκδικήσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: