Καταπάτηση δημοσίων εκτάσεων και πάρκων- Το μεγάλο κόλπο των Ολυμπιακών ακινήτων

Κάποιοι τα έβαλαν στο μάτι...

Κάποιοι τα έβαλαν στο μάτι...

Μετά την προσπάθεια αποχαρακτηρισμού του Ολυμπιακού ακίνητου στο Γαλάτσι και την μετατροπή του σε Εμπορικό Κέντρο πάνω σε δασική έκταση που παραχωρήθηκε «προσωρινά» για τους αγώνες και την αντίστοιχη έκταση στο πάρκο Γουδή με το θέατρο Badmindon που κινδυνεύει από τις ορέξεις διαφόρων συμφερόντων (με τις πλάτες του δήμαρχου Αθηναίων), σε κίνδυνο μπαίνει και η μετατροπή του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού σε Μητροπολιτικό Πάρκο. Στο Ελληνικό θέλουν να γίνει μια νέα πόλη 30.000 κατοίκων!

164 στρέματα περί το Tae-Kwo-Do τα προορίζουν για παραχώρηση για εμπορικές χρήσεις, έχοντας στο «μάτι» όλη την παραλιακή ζώνη μέχρι το ΣΕΦ.

Έτσι, διαφαίνεται ότι η προσπάθεια είναι καλά μεθοδευμένη, δίνοντας στο ΥΠΕΧΩΔΕ και τους συνοδοιπόρους του τον τίτλο του μεγαλύτερου καταπατητή δημόσιων και δασικών εκτάσεων.

Ό όλος σχεδιασμός είναι συνδεδεμένος και με την διάνοιξη της περιφερειακής Υμηττού και την μετατροπή της Ποσειδώνος σε λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας με κόμβους εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού.  Με λίγα λόγια, για να δοθούν μερικά οικόπεδα- φιλέτα και στο Ελληνικό, ξεχάστε Φαληριώτες την απογευματινή βόλτα σας στην παραλιακή, για ψώνια να πάτε στα νέα Mall που θα δημιουργηθούν…

Σε τηλεφωνική συνέντευξη στο TVXS (κάντε κλικ εδώ), ο λέκτορας πολεοδομίας κ. Νίκος Μπελαβίλας καταθέτει στοιχεία αλλά και τις εναλλακτικές προτάσεις που επεξεργάζονται οι δήμοι μέσω μελέτης του ΕΜΠ. Με πρωτοβουλία των Δήμων Ελληνικού, Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, η μελέτη έχει ανατεθεί από την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) στο Εργαστήρι Αστικού Περιβάλλοντος.

Η ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ έχει προχωρήσει  και στην καταγραφή κάποιων μύθων και πραγματικοτήτων για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, δίνοντας απάντηση σε επίκαιρες ερωτήσεις.

– Από τα συνολικά 3.500 στρέμματα της έκτασης, λαμβάνοντας υπόψιν ότι, βάσει του σχεδίου του ΥΠΕΧΩΔΕ, τα κτίρια, το μπετόν και η άσφαλτος καλύπτουν 1.716 στρέμματα της συνολική έκτασης, τελικά απομένουν μόλις 3.584 στρέμματα πρασίνου. Σύμφωνα, ωστόσο, με το σχέδιο του υπουργείου, οι φυτεύσεις υψηλού πρασίνου θα καλύψουν μόνο 2.650 στρέμματα, με 40.000 έως 60.000 δένδρα. Ακόμα και αυτά θα είναι κατακερματισμένα, λόγω της διατήρησης των αεροδιαδρόμων, όπως και των μεγάλων συγκροτημάτων κτιρίων στο εσωτερικό του.

Για τη διαμόρφωση του, ως αστικού πάρκου και όχι ως βοτανικού κήπου απαιτείται η φύτευση 100-150.000 μεγάλων δένδρων (πεύκα, πλατάνια, κυπαρίσσια, λεύκες, ακακίες, ελιές κ.α.) και 400-600.000 μικρότερων δένδρων και θάμνων. Συνολικά δηλαδή, θα έπρεπε να φυτευτούν στο Ελληνικό 500.000-750.000 μεγάλα και μικρά δένδρα και θάμνοι.

– Απαντώντας στη δήλωση ότι το Πάρκο του Ελληνικού «θα είναι όχι μόνο το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο σε αστική περιοχή», το ΕΜΠ προχωρά σε μια σύγκριση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, αποδεικνύοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Η Μαδρίτη, για παράδειγμα, διαθέτει τουλάχιστον δέκα μεγάλα πάρκα, εκ των οποίων το Casa de Campo έχει έκταση 17.220 στρεμμάτων. Στη Βιέννη, το πασίγνωστο Wiener Prater έχει έκταση 12.870 στρ. Στη Μόσχα το πάρκο Gorky στο κέντρο της πόλης, με έκταση 1.200 στρεμμάτων, είναι το μικρότερο από τα πάρκα της ρωσικής πρωτεύουσας.

Στο Λονδίνο, η συνολική έκταση των βασιλικών και δημοτικών πάρκων της πόλης ανέρχεται σε 60.000 στρέμματα – δηλαδή δώδεκα φορές η έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Εξ’ αυτών, το γνωστό Hyde Park, είναι ένα από τα πιο μικρά, με έκταση 1.420 στρ. Με μία διαφορά! Τόσο αυτό όσο και ένα άλλο διάσημο πάρκο, το Central Park της Νέας Υόρκης με έκταση 3.372 στρεμμάτων, βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Αντιστοιχούν δηλαδή ως προς τη θέση στον Εθνικό Κήπο της Αθήνας, μόνο που ο Εθνικός Κήπος έχει έκταση μόλις 158 στρεμμάτων ή 288 μαζί με το Ζάππειο. Άλλα πάρκα του Λονδίνου, όπως το Richmond Park, το Bushy Park ή το Hampstead Heath έχουν έκταση 9.550, 4.400 και 3.650 στρ. αντίστοιχα.

– Σχετικά με τον ισχυρισμό ότι τα πάρκα είναι «νεκροί» χώροι, η ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ απαντά ότι τα δέκα μεγαλύτερα λονδρέζικα πάρκα δέχθηκαν το 2007, 29 εκατομμύρια επισκέπτες – περίπου 8 φορές τον πληθυσμό της Αθήνας. Εξ’ αυτών, μόνο ο Βοτανικός Κήπος του Λονδίνου είχε 1.906.000 επισκέπτες, ενώ η ιστοσελίδα του δέχτηκε 21.600.000 επισκέψεις.

– Η συντήρηση και λειτουργία των πάρκων κοστίζει αναλογικά, λιγότερο ή το ίδιο με άλλες λειτουργίες της πόλης, όπως για παράδειγμα η συντήρηση και λειτουργία των δρόμων, του μετρό, των λεωφορείων, η καθαριότητα, ο φωτισμός κ.α.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: