Μάθημα πρώτο:Ανασφάλιστη εργασία στα σχολεία

cebaceb1ceb8ceb1cf81ceafcf84cf81ceb9ceb5cf82

Χωρίς μισθό και ασφάλιση παραμένουν για 8 μήνες οι 6.500 καθαρίστριες που απασχολούνται στα δημόσια σχολεία με το γνωστό καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Όπως καταγγέλλουν, οι γυναίκες λαμβάνουν από 100 έως 500 ευρώ μηνιαίως, χωρίς δώρα και επιδόματα ενώ τους μήνες του χρόνου που τα σχολεία παραμένουν κλειστά, οι καθαρίστριες δεν λαμβάνουν μισθό.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΗΣΑΠ: Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των καθαριστριών Δημοσίευση: 14-04-2009 08:09 Εργοδότης ανασφάλιστων εργατριών (;) ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης Δημοσίευση: 31-03-2009 22:03 Το Kράτος ο χειρότερος εργολάβος… Δημοσίευση: 17-03-2009 08:29 Ιδιώτες, ΓΣΕΕ, Βουλή κάνουν οικονομία εις βάρος των εργαζομένων Δημοσίευση: 13-02-2009 16:52 Καταγγελίες καθαριστών-φυλάκων για παραβάσεις από τους εργοδότες Δημοσίευση: 14-01-2009 17:11

Όπως καταγγέλλει η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Δημοσίων Σχολειών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών, Στέλλα Χρονοπούλου-Γερασιμάτου, στην εφημερίδα ‘Έθνος’, «οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ στα χέρια τους από τον Σεπτέμβρη, οπότε και ξεκίνησε η σύμβασή τους, η οποία -όπως αποδείχθηκε- δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ». Ελάχιστες εργαζόμενες στον καθαρισμό των σχολείων πληρώθηκαν για κάποιους μήνες και στις περισσότερες των περιπτώσεων παρανόμως από τους διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι προκειμένου πήραν κονδύλια από αλλού προκειμένου να προχωρήσουν σε αυτές τις πληρωμές, επισημαίνει η κ. Χρονοπούλου. Οι αμοιβές των καθαριστριών ποικίλουν, ανάλογα με τις αίθουσες που έχουν αναλάβει να καθαρίζουν. Ο κατώτερος μισθός κυμαίνεται στα 100 ευρώ και ο ανώτερος τα 513 ευρώ, για όσες καθαρίστριες έχουν αναλάβει 18 αίθουσες. Ωστόσο, στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι τουαλέτες, οι βιβλιοθήκες, τα αμφιθέατρα και οι αυλές, επισημαίνει η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών και υπογραμμίζει ότι «υπάρχουν γυναίκες που εργάζονται έως και 10 ώρες ημερησίως καθαρίζοντας έως και 4.000 τ.μ.». Επιπλέον, από τον Σεπτέμβριο, οι εργαζόμενες στον καθαρισμό των δημόσιων ν σχολειών υπάγονται στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και όχι στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως ίσχυε πριν. Ο ΟΣΚ συνάπτει σύμβαση με την εκάστοτε σχολική επιτροπή ενώ η εργαζόμενη που εκτελεί καθήκοντα καθαρισμού δεν αναφέρεται πουθενά στη σύμβαση. Στην καταγγελία που έστειλαν στον υπουργό Παιδείας στις 29/4 οι εργαζόμενες αναφέρουν : «Επιπλέον, ενώ οι εργαζόμενες έχουν ξεκινήσει εργασία στα σχολεία από 1/9/2008, η σύμβαση έχει ημερομηνία έναρξης 17/2/2009, που σημαίνει ότι επί 6 μήνες είναι ανασφάλιστες. Άλλη σύμβαση είχαν δείξει στους συνδικαλιστικούς φορείς και άλλη προωθούν». Το Σωματείο Καθαριστριών Δημοσίων Σχολειών Αθήνας έχει ζητήσει συνάντηση με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να της αναφέρουν τα αιτήματα του κλάδου, που δεν είναι άλλα από την άμεση απόσυρση της σύμβασης που έστειλαν υπουργείο και ΟΣΚ για υπογραφή, την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων και την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων. Επίσης, ζητούν να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Πηγή: Έθνος

Φωτογραφία: Έθνος

Σχολιάστε