Τσερνομπίλ? Ποιό Τσερνομπίλ…

03210132_100

Αυτή την εντύπωση θα αποκόμιζε κανείς διαβάζοντας, 23 χρόνια μετά το γνωστό «ατύχημα», την πρόσφατη ανακοίνωση/πόρισμα κάποιων «Αθανάτων», της Ακαδημίας Αθηνών, σχετικά με το «ενεργειακό μείγμα», που κρίνεται ως ενδεικνυόμενο για τη χώρα μας! Όπως δημοσιεύτηκε στον ημερήσιο Tύπο, κατά το τέλος Ιανουαρίου 2009, Ομάδα εργασίας της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, αποτελούμενη από 15 μέλη, όλα τους επιφανή και ειδικά για τα ενεργειακά ζητήματα και αφού εργάστηκε για ένα ολόκληρο χρόνο, δημοσίευσε βαθυστόχαστα… πορίσματα «επί του θέματος Πυρηνική ενέργεια και Ενεργειακές Ανάγκες της Ελλάδος».

Για όσους τυχόν δεν είχαν την ευχαρίστηση να διαβάσουν τα σχετικά πορίσματα αξίζει να σας μεταφέρουμε τις περισπούδαστες εισηγήσεις με τις οποίες κλείνει η ομάδα εργασίας των «αθανάτων» την πρότασή της: Εισηγείται λοιπόν, 1. την «διοργάνωση από κυβερνητικούς και μη-κυβερνητικούς φορείς, διαλόγου για την ένταξη ή μη της πυρηνικής ενέργειας, στον ελληνικό χώρο» (πολύ δημοκρατική πράγματι εισήγηση…). 2. την «θεώρηση από τους αρμοδίους κρατικούς φορείς ένταξης της πυρηνικής επιλογής στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδος». (Ούτε γάτα ούτε ζημία λοιπόν, αφού οι αρμόδιοι και γνωστής σοβαρότητας κρατικοί φορείς, θα έχουν «θεωρήσει» όλα τα δεδομένα, θα προχωρήσουν στις ορθές επιλογές! Οπότε θα μπορούμε όλοι να κοιμόμαστε ήσυχοι, αφού οι ίδιοι οι ειδικοί επιστήμονες της Ακαδημίας δεν φαίνεται να ανησυχούν καθόλου για τις ενδεχόμενες επιλογές που φαίνεται να προκρίνουν και να βαφτίζουν ως ακίνδυνες. Δεν γνωρίζουμε βέβαια ποιος είναι «ο μέσος χρόνος ζωής» των Αθανάτων, (όπως συνηθίζεται να λέγεται σχετικά με τον χρόνο μείωσης της επικινδυνότητας από τις ραδιενεργές ακτινοβολίες…).

Αν προσέξατε το κείμενο, διατυπωμένο σε άψογη «καθαρεύουσα» μας καλεί όλους σε διάλογο για… την «καθαρή ενέργεια», που αποτελεί, κατά την προσεκτικά διατυπωμένη γνώμη τους, η πυρηνική ενέργεια! Στα συμπεράσματα του πορίσματος, που εκτείνεται σε… ολόκληρες 2,5 σελίδες(!), διαβάζουμε ότι «επιβάλλεται ρεαλιστική αξιολόγηση των ενεργειακών αναγκών και στόχων της Ελλάδος και πλήρης ανάλυση των δυνατοτήτων και των προβλημάτων όλων των πηγών ενέργειας ορυκτών καυσίμων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξοικονόμησης ενέργειας και πυρηνικής ενέργειας».

Σε ότι αφορά την πυρηνική ενέργεια διαβάζουμε ότι «ενδείκνυται να κριθεί κατά πόσον η πυρηνική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει μια συνιστώσα του ενεργειακού μείγματος της Ελλάδος και κατά πόσον η πυρηνική ενέργεια μπορεί να αντικαταστήσει ένα σημαντικό μέρος των ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιούνται». Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς την άψογη διατύπωση, ή την φοβερή επιχειρηματολογία… Φαίνεται ότι οι «αθάνατοι» ζουν τόσο ψηλά στον Όλυμπο της αθανασίας τους που δεν έχουν αντιληφθεί ότι η επίσημη γλώσσα του κράτους, εδώ και κάτι δεκαετίες, έχει γίνει η δημοτική, που μιλάνε οι κοινοί θνητοί και που ανησυχούν για την υγεία τους και των παιδιών τους, εφόσον ενημερώνονται πια και με ηλεκτρονικά μέσα και πληροφορούνται για τα αλλεπάλληλα ατυχήματα που συμβαίνουν στα πυρηνικά εργοστάσια όλου του κόσμου και μάλιστα των λεγόμενων «ανεπτυγμένων» κρατών ,που διαθέτουν και επιστήμη και μηχανισμούς ελέγχου και σχετική τεχνογνωσία. και παρόλα αυτά πασχίζουν να βρουν τρόπους να «κουκουλώσουν» το «άλυτο» πρόβλημα της αποθήκευσης κι φύλαξης των πυρηνικών αποβλήτων.

Αντί να ασχοληθεί με τέτοιες λεπτομέρειες η Επιτροπή των «Αθανάτων» εισηγείται στη συνέχεια: «Να αρχίσει μια οργανωμένη, εκτεταμένη, αντικειμενική και υπεύθυνη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών και πολιτικών επί των ενεργειακών αναγκών και προβλημάτων της χώρας, ώστε να κριθεί κατά πόσον η πυρηνική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της Ελλάδος». Ποιος θα αναλάβει άραγε αυτή την «αντικειμενική» και υπεύθυνη ενημέρωση»; Ίσως οι δημοσιογράφοι των διαφόρων συγκροτημάτων και του πολυεθνικού λόμπυ των πυρηνικών ομάδων, που έχουν αποδείξει περίτρανα το ενδιαφέρον τους… για ό,τι ωφελεί την Ελλάδα(!), είτε με την προσπάθειά τους να διεισδύσουν στην εγχώρια αγορά παραγωγής ενέργειας, με χρήση λιθάνθρακα και την ανεξέλεγκτη και καταστροφικά επιπόλαιη εγκατάσταση ανεμογεννητριών, με τρόπο που να αποτελεί δυσφήμιση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας…

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: