Θέλει λογισµό και όνειρο…

Του Αντώνη Ανυψητάκη, αναδημοσίευση από την Γαλέρα #44

Το σκεπτικό τής απόφασης της Συµβούλου Επικρατείας για το Κάβο Σίδερο αποτελεί ανάχωµα και για άλλες περιοχές natura που αντιµετωπίζονται ως προνοµιούχο real estate.

Η απόφαση του ΣτΕ (9.4.09) να ακυρώσει τα φαραωνικά έργα στον Κάβο Σίδερο της Σητείας, θέτει τέρµα σε ένα 20ετές παραµύθι που συνέγραψαν από κοινού τυχοδιώκτες επενδυτές, µεγαλοµανείς ρασοφόροι και ιδιοτελείς πολιτικοί. Ήταν ένα εύπεπτο παραµύθι γιατί προέβλεπε οφέλη για όλους. Δουλειές για τον κόσµο, µεγαλεία για την τοπική Εκκλησία, ψήφους για τους συνεργαζόµενους πολιτικούς όλων των βαθµίδων και υπέρογκα κέρδη για τους λόρδους που απ’ τη µια µέρα στην άλλη κατάφεραν να κατέχουν για 80 χρόνια «το καλύτερο οικόπεδο της Μεσογείου».

Η πανάκριβη ΜΠΕ προπαγανδίστηκε ενορχηστρωµένα ως πρότυπο ήπιας ανάπτυξης παρά τα 5 χωριά, τις 7.000 κλίνες, τα 3 γήπεδα γκολφ, τις 730 πισίνες, το εργοστάσιο αφαλάτωσης κ.ά. Απορρίφθηκε όµως µετ’ επαίνων από το ΣτΕ µαζί µε το ευχολόγιο των περιβαλλοντικών όρων που συνέγραψαν το ΥΠΕΧΩΔΕ και τα λοιπά συναρµόδια υπουργεία. Τα επιχειρήµατα της ιστορικής εισήγησης της Συµβούλου Επικρατείας κ. Κατερίνας Χριστοφορίδου, αν αποτυπωθούν και στο σκεπτικό της απόφασης, θα αποτελέσουν ανάχωµα και για άλλες περιοχές natura που αντιµετωπίζονται ως προνοµιούχα οικόπεδα για επιχειρήσεις real estate. Ενδέχεται να επηρεάσει θετικά και το µετέωρο χωροταξικό για τον τουρισµό.
Όµως το σκάνδαλο είχε κι άλλες διαστάσεις πέραν της περιβαλλοντικής.
Εξελίσσεται η έρευνα που παρήγγειλε ο εισαγγελέας τού Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς για το πώς κατάφερε η Μονή να δεκαπλασιάσει τις εκτάσεις της. Η ολοκλήρωση αυτής της έρευνας, ανάλογα και µε τη πολιτική συγκυρία, µπορεί να ανοίξει το γενικότερο ζήτηµα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Σε εξέλιξη είναι δυο ακόµη έρευνες, από το υπουργείο Εσωτερικών, σχετικά µε τη σκανδαλώδη σύµβαση παραχώρησης της έκτασης στην αγγλική εταιρεία και από το υπουργείο Οικονοµικών για τα οικονοµικά τού ιδρύµατος και της Μονής.

Στις σκοτεινές για τον δηµόσιο βίο και δηµόσιο χώρο µέρες που ζούµε, τούτη η νίκη συνιστά µια ελπίδα. Εύλογα είναι τα ερωτήµατα για τις αιτίες τής επιτυχίας αλλά και για την επόµενη µέρα. Στα ερωτήµατα αυτά ακριβώς απαντά η ανακοίνωση της Οικολογικής Οµάδας Σητείας (10/4/09) την οποία παραθέτουµε.
«Η ιστορική για την προστασία τού περιβάλλοντος απόφαση του Συµβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσει τα έργα µαµούθ στον Κάβο Σίδερο, µας γεµίζει µε πολλή χαρά και περισσότερη ευθύνη. Χαρά γιατί δίδει ελπίδες νίκης σ’ όσους αγωνίζονται µε λογισµό και µ’ όνειρο. Το όραµα να αποκτήσει η περιοχή µας το ευαίσθητο µέλλον που της αξίζει, αποδείχθηκε ισχυρότερο από ακριβές προπαγάνδες, αποκοιµιστικά παραµύθια και ισχυρότατα διαπλεκόµενα συµφέροντα. Αυτή η νίκη έχει δικαιωµατικά πάρα πολλούς γονιούς, ντόπιους και ξένους, αγρότες και πανεπιστηµιακούς, πολιτικούς και καλλιτέχνες, επιστηµονικά επιµελητήρια και οικολογικές οργανώσεις, δηµοσιογράφους τοπικών, κεντρικών, κορυφαίων διεθνών µέσων, αλλά και απλούς bloggers τού διαδικτύου. Αν για κάτι καµαρώνουµε, είναι ότι βοηθήσαµε να αθροιστούν όλες αυτές οι συµβολές που συχνά συνδύαζαν τον πιο ανιδιοτελή εθελοντισµό µε την πιο υψηλή επαγγελµατική επάρκεια. Σήµερα υπάρχει γι’ αυτόν τον µοναδικό τόπο µια πλούσια παρακαταθήκη ιδεών και µια εκπληκτική διαθεσιµότητα καταξιωµένων ανθρώπων απ’ όλες τις γωνιές τού πλανήτη. Έχουµε συναίσθηση της ευθύνης µας: νικήσαµε µια µάχη αντίστασης, αποτρέψαµε έναν ακρωτηριασµό στο ακρωτήρι Σίδερο, εκκρεµεί όµως η δυσκολότερη µάχη τής δηµιουργικής πρότασης. Γι’ αυτό είµαστε σε επαφή µε τα επιστηµονικά επιµελητήρια της Κρήτης για τη διοργάνωση σοβαρού συνεδρίου τους προσεχείς µήνες που φιλοδοξεί να καταλήξει σε εφικτές προτάσεις ώστε να γίνει η περιοχή ένα παγκόσµιας ακτινοβολίας φυσιολατρικό και πολιτιστικό πάρκο, που µέσα στη συγκυρία τής βαθιάς πλανητικής κρίσης, περιβαλλοντικής και οικονοµικής, µπορεί να γίνει δηµοφιλής βωµός αναστοχασµού για λαθεµένες αξίες και κατευθύνσεις που υιοθετήσαµε. Σ’ αυτή τη συνάντηση επιστήµονες, πολιτικοί, περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιχειρηµατίες, τράπεζες θα έχουν πεδίο δόξης λαµπρό να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην τοπική κοινωνία, ώστε ενηµερωµένη να έχει τελικά βαρύνοντα λόγο για το µέλλον της».

Η τοπική κοινωνία στην πλειοψηφία της αποδέχτηκε µε ανακούφιση την απόφαση του ΣτΕ. Συνειδητοποιεί πως Άη Βασίλης δεν υπάρχει. Το στοίχηµα «καλές δουλειές µε προστασία τού περιβάλλοντος» για να κερδηθεί, θέλει δουλειά πολλή. Θέλει λογισµό και όνειρο, όπως αναφέρει η Οικολογική Οµάδα Σητείας. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: