Τεχνολογία και Επιστήμη

Βλαστοκύτταρα: Νέες τεχνικές

ceb2cebbceb1cf83cf84cebfcebacf8dcf84cf84ceb1cf81ceb1Εναν νέο τρόπο επαναπρογραμματισμού ενήλικων κυττάρων ώστε να συμπεριφέρονται ως εμβρυϊκά βλαστικά (τα αποκαλούμενα κύτταρα iΡS) ανακάλυψε διεθνής ομάδα ερευνητών. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής ειδικούς από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Σκριπς στην Καλιφόρνια, αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Cell Stem Cell» ότι η μέθοδος της «βύθισης» των κυττάρων μέσα σε διάλυμα που περιέχει γενετικώς τροποποιημένες πρωτεΐνες είναι ασφαλέστερη από τις υπάρχουσες για τη μετατροπή δερματικών κυττάρων σε κύτταρα iΡS.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα τέσσερα γονίδια τα οποία έχουν χρησιμοποιήσει και προηγούμενες ομάδες για τον επαναπρογραμματισμό ενήλικων κυττάρων και τα τροποποίησαν γενετικώς με ένα μόριο. Στη συνέχεια βύθισαν κύτταρα ποντικών στο μείγμα. Οπως είδαν, τα κύτταρα των ζώων μετετράπησαν σε πολυδύναμα κύτταρα τα οποία έμοιαζαν με εμβρυϊκά βλαστικά. Τα κύτταρα που προέκυψαν διαφοροποιήθηκαν μάλιστα σε διαφορετικούς κυτταρικούς τύπους, όπως κύτταρα του παλλόμενου καρδιακού μυός, νευρώνες, κύτταρα του παγκρέατος.

Οι ειδικοί ανακοίνωσαν επίσης τη δημιουργία ενός προγράμματος που ονομάζεται Catalyst, με στόχο να πουλήσουν την τεχνολογία τους σε άλλους ερευνητές οι οποίοι επιθυμούν να ασχοληθούν μαζί της.

Αν και φάινεται ότι η πρόοδος στην έρευνα και τις εφαρμογές στον συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα είναι αλματώδης, συνεχίζει να παραμένει ασαφές για την ελληνική πραγματικότητα τόσο το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των Τραπεζών βλαστοκυττάρων΄αλλά και οι προδιαγραφές για την προετοιμασία και εφαρμογή μεθόδων έγκυσης βλατοκυττάρων σε ιστούς και όργανα που θα είναι σύμφωνες με καλά καθορισμένα ιατρικά πρωτόκολλα αλλά και με πρώτυπα ποιότητας . Έτσι, θα παραμένουν ουσιαστικά ανεκμετάλλευτα τα βλαστοκύτταρα που αποθηκεύονται σήμερα στις ελάχιστες δημόσιες και τις 16 ιδιωτικές (έναντι 2-2.500€/πλακούντα) τράπεζες βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα.

Homo sapiens: Προς αναζήτηση νέου ορισμού…

Μεικτή τεχνική απεικόνισης f-mri

Μεικτή τεχνική απεικόνισης f-mri

Της ΛΕΝΑΣ ΔΟΥΚΙΔΟΥ *

Κανονικά, θα έπρεπε ν’ αναζητηθεί. Ο νέος άνθρωπος, που ήδη αναδύεται, σε τίποτα δεν θα θυμίζει αυτόν που ώς σήμερα ξέραμε.

Ίσως το διεθνές συνέδριο βιοτεχνολογίας, που αρχίζει σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο με τη συμμετοχή σοφών από την Ελλάδα και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και τρία νόμπελ ιατρικής και φυσιολογίας, θα μας δώσει κάποιες προτάσεις στον τομέα της βιοηθικής.

Γιατί, ώς τώρα, δυστυχώς, όχι μόνο πολιτική πρόληψη δεν υπήρξε διεθνώς, αλλ’ ούτε ασφαλής ενημέρωση: Για επεμβάσεις που ενδεχομένως θ’ αλλάξουν τον άνθρωπο και τις ανθρώπινες σχέσεις, είτε βελτιώνοντάς τις είτε καθιστώντας τις εφιαλτικές.

Αυτό που τρομάζει δεν είναι τόσο οι βιολογικές επεμβάσεις. Οι απίστευτες βιολογικές βελτιώσεις δεν αλλάζουν ακόμα ριζικά τον άνθρωπο: Επεμβάσεις προγενετικά. Επεμβάσεις στα γονίδια. Απόπειρες κλωνοποιήσεων. Ούτε καν η μετατροπή βλαστοκυττάρων μέσω χημικού αναπρογραμματισμού σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων.

Δεν είναι αυτό που κυρίως διαμορφώνει τον «νέο» άνθρωπο -και ας προοιωνίζεται το «πλάσιμο» ζωντανών ανθρώπινων μοσχευμάτων κάθε είδους, ακόμα και «φυσική» καρδιά! Ή και αν επιχειρείται να παρασκευαστεί εξ ολοκλήρου το γονιδίωμα ενός βακτηρίου από τα χημικά συστατικά του!

Η ταχύτατη πορεία της έρευνας στη βάση της ζωής και οι χειρισμοί προς τη βελτίωση του ανθρώπινου οργανισμού από τους σύγχρονους «μαθητευόμενους θεούς», θα φαίνονταν απίστευτα και ανήκουστα πριν μερικές δεκαετίες. Και όμως. Όλα τα προηγούμενα ωχριούν αν συγκριθούν μ’ ένα άλλο γεγονός που απειλεί να μεταβάλει άμεσα -τώρα-  τη ζωή των ανθρώπων. Και αυτό είναι η τεχνολογική ενίσχυση του ανθρώπινου εγκεφάλου!

 Είναι κάτι που ήδη συμβαίνει. Έγινε αποδεκτή αθόρυβα, μπαίνοντας με τον ωφέλιμο γλυκό τρόπο των ιατρικών επεμβάσεων. Μʼ αυτές βοηθούνται άτομα με διαφόρων τύπων αναπηρίες, ώστε να κινούνται, ν’ ακούνε, να βλέπουν ή, αν και παράλυτοι, να χειρίζονται, μέσω εγκεφαλικών σημάτων, εξωτερικές συσκευές, όπως οι υπολογιστές.

Και αντίστροφα: Εξωτερικές νευρολογικές προθέσεις «εγγραφής» διεγείρουν τα αισθητικά κέντρα και μεταδίδουν πληροφορίες από το εξωτερικό περιβάλλον προς τον εγκέφαλο!

Μ’ ένα τυχαίο εγχείρημα στον υποθάλαμο του εγκεφάλου ενός ασθενούς που ήθελε ν’ αδυνατίσει, γεννήθηκε η ελπίδα αναβίωσης της χαμένης μνήμης. Άλλοι, αντίθετα, βρήκαν τρόπο να «σβήνουν» ολόκληρες περιοχές αναμνήσεων.

Ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο εργάζονται πυρετωδώς για την ενσωμάτωση στον ανθρώπινο εγκέφαλο των νέων νανο-μηχανών που θα επηρεάζουν άμεσα τις εσωτερικές λειτουργίες του! Τεράστια η θεραπευτική αξία αυτών των ερευνών. Αλλά δεν θα μπορούσαν να εκτραπούν σε μεθόδους χειραγώγησης του νου;

Ηλεκτρονική φωτογραφία πειραματικής νανοσυσκευής έκχυσης φαρμάκου σε κύτταρο

Ηλεκτρονική φωτογραφία πειραματικής νανοσυσκευής έκχυσης φαρμάκου σε κύτταρο

Φαίνεται ότι οι ειδικοί επιστήμονες έχουν αρχίσει να προβληματίζονται. Ηδη, πριν από  έναν χρόνο, σε συνέντευξή του στην Θεοδώρα Τσώλη στο “Βήμα Science”, ο καθηγητής Νευροχειρουργικής Δαμιανός Σακάς έλεγε ότι: «Η χρήση των εμφυτεύσιμων ηλεκρονικών συσκευών στον εγκέφαλο στο πλαίσιο νευροχειρουργικών τροποποιητικών επεμβάσεων δημιουργεί ιδιαίτερα ηθικά ζητήματα…» Κι ακόμα ότι «η έρευνα στην ηλεκτρονική ενίσχυση του εγκεφάλου δίνει τροφή σε κάποιους να δημιουργήσουν εφιαλτικά σενάρια ελέγχου του νου…».

Μάλιστα είχε δώσει την πληροφορία ότι και στη χώρα μας έχει δημιουργθεί μια επιτροπή Νευροηθικής, αλλά υπολειτουργεί «λόγω της μεγάλης επιφύλαξης που διακατέχει ακόμη τους γιατρούς και την κοινωνία σχετικά με το θέμα».

Επιφύλαξη ώς πότε; Ήδη διαβάζουμε ότι μια ομάδα νευροεπιστημόνων στο Κιότο της Ιαπωνίας κατάφερε να «δει» με υπολογιστή εικόνες που σχηματίζονταν στο μυαλό εθελοντών.

Ποιος μπορεί να μετρήσει τις συνέπειες στην ανθρώπινη ελευθερία;

Φαίνεται άρχισε να πραγματοποιείται το όνειρο κάθε απόλυτης εξουσίας: Να «διαβάζει» τις μύχιες σκέψεις των άλλων και αντίστροφα να τους δημιουργεί μια άλλη πραγματικότητα. Ή, τέλος, να ενισχύει απεριόριστα τις δυνατότητες ορισμένων ανθρώπινων εγκεφάλων…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: